Hrvatski Fokus
Intervjui

Slikarski nož mi je rad draži od kista

Svoju želju za bavljenjem umjetnošću slobodno mogu pripisati potrebi za istraživanjem

 
 
Akademska slikarica iz Dubrovnika, Ivana Miloglav Ivanković, osobito je vrijedna i istaknuta pripadnica mlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/1339444131m107.JPG
• Jeste li zadovoljni ostvarenim?
– Kako se okrećem novim medijima, a pokrećem i neke kompleksnije projekte u suradnji sa nekoliko kolega, mislim da je pravo vrijeme da se osvrnem i pogledam svoj dosadašnji rad. Svoju želju za bavljenjem umjetnošću slobodno mogu pripisati potrebi za istraživanjem, pa tako moj opus sadrži najrazličitije mogućnosti.
 
• Vrlo ste aktivni?
– Već na jednoj od prvih samostalnih izložaba šalili smo se kako imam retrospektivu jer sam već tad naslikala popriličan broj što figurativnih, što apstraktnih slika, a to je bilo samo godinu dana po završetku akademije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/1411085917_120_velika_izlozba-ivana-miloglav-ivankovic-4.JPG
• Nakon ALU-a niste se pribojavali budućnosti? Znali ste već tada, što želite raditi?
– Meni taj proces dolazi prirodno, pa se zato ni ne libim izražavati u različitim medijima. Iako tendenciju za istraživanjem i ostalih medija vizualnog izražavanja imam već jako dugo, bila sam mišljenja kako ulje na platnu ne ću iscrpiti za cijeloga života. Doduše ni sad kad sam se okrenula novim medijima poput videa i instalacija, ne mogu reći da sam se zasitila slikarstva.
 
• I dalje volite slikarstvo, volite slikanje?
– Nedavno sam slikajući jednu sliku za skupnu izložbu dubrovačkih slikara, sva procvjetala od sreće pri miješanju boje slikarskim nožem. Slikarski nož mi je za rad draži od kista što neki pripisuju izbjegavanju pranja kistova (mislim, pa tko voli prati kistove). Jednu sam sliku, koja prikazuje moju sestru i mlađeg brata na kupanju, cijelu naslikala špatulicom. Upotrebljavam kist tu i tamo, ali tom mi prilikom nije čak ni za sestrine trepavice poslužio. Ta slika se sad nalazi kod jednog para u Londonu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/05/single_652x435_1481828256ivana_miloglav_ivankoviY_takenoko_izloYba_5.jpg
• Vi ste popularna umjetnica, publika voli Vaše slike?
– Većinu svojih slika sam prodala, a neke sam poklonila. S obzirom na moju veliku produkciju, nemam kud sa radovima, pa ih se gledam što prije riješiti. U atelijeru mi je ostalo niti desetak slika, ali imam mnoštvo kolaža.
 
• Planovi?
– Skoro polovinu atelijera zauzela je instalacija veličine 2×2 metra koja će biti izložena krajem lipnja u galeriji Flora u Dubrovniku.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Iranski i hrvatski narod su povezani

HF

‘George Koval bio je obučen za Crvenu armiju i imao je punu sigurnosnu provjeru SAD-a’

hrvatski-fokus

Želimo kvalitetne, bliske i dobrosusjedske odnose

HF

U tehnici obvara i raku

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više