Hrvatski Fokus
Kultura

Nadrealističke kompozicije Mara Kriste

Vrlo često portretira Dubrovnik, Grad, koristeći fragmente poznatih vizura

 
 
Dubrovački umjetnik, akademski slikar Maro Kriste, pripadnik je mlađe, vrlo aktivne generacije zaljubljenika u umjetnost, autor prepoznatljivog rukopisa i vrlo zanimljivog do sada realiziranog opusa u nekoliko zapaženih ciklusa, autor neprekidnog istraživanja motiva i tema, tehnika i mogućnosti koje se pružaju.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/06/maro_kriste_1.jpg
Vrlo često portretira Dubrovnik, Grad, koristeći fragmente poznatih vizura, detalje poznate, onako na svoj osobni način, bez mnogo sentimenta, naime, on slika prostor u kojem živi i radi bez posebnog uvažavanja njegove povijesne i ili bilo koje druge  uloge jer to je grad u kojem se kreće, u kojem diše i slika ga onako kako ga i vidi, u kome danas živi, bez reprezentativnosti, bez monumentalnosti.
 
Njegov je grad, skupina privlačnih kamenih zdanja na obali, ispod sivih stijena, grad stisnut između stijena i mora, to je bitka koja traje od iskona, bitka koju strpljivo nosi čovjek na svojim leđima trpeći ali uvijek uspravan. Njegov je grad i detalj obale, ponekad i zaboravljene, grad izdaleka, grad koji impresionira one koji dolaze i ili prolaze svojim građevinama, zvonicima i crkvama, kulama i zidinama, kućama i palačama.
 
Njegov je grad i nebo iznad svega toga, iznad mora i kamena, iznad ljudi i povijesti. Maro Kriste s iznimnim senzilibilitetom slika, oživotvoruje svoja sjećanja ali i svoje imaginacije, prepun ushita ali i strepnji, ostavljajući snažan trag žestokim  bojama na platnu, često kombinirajući stvarno nestvarne motive u jedinstvenim umjetničkim kreacijama.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/06/maro_kriste.jpg
Osobitost ovoga vrlo zanimljivog i intrigantnog opusa jest i slikanje bez ustezanja, odlučnom gestom slikar nanosi boju, bez promišljanja. Njegove slike nose pečat izrazite osobnosti.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Umjetnost je upala u rutinu

HF

Bokeljska mornarica je baština bokeljskih Hrvata

HF

Ne obazire se na modne likovne trendove

HF

Mediteranski zapisi iz samoizolacije Matka Trebotića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...