Hrvatski Fokus
Aktualno

More kao vječni motiv Ive Kličinovića

U svojem ciklusu posvećenom moru dosegao je znatne visine, posebice u portretiranju vala ili valova

 
 
Naravno, reći će mnogi, sasvim je prirodno i logično što jedan slikar s otoka, u ovom slučaju akademski slikar s Brača, Ivo Kličinović kontinuirano slika more, bilježi mnogobrojnost lica pučine, obale, krune valova, prskajućih milijuna kapljica što svjetlucaju prkosno. Svakako, more je iznimno čest motiv, tema, izazov, mnogim umjetnicima pa tako i onima koji žive u njegovoj  neposrednoj blizini, kao i vrsni hrvatski umjetnik, slikar Ivo Kličinović.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/Razdrtusa-II-scaled.jpg
Kličinović je u svojem ciklusu posvećenom moru dosegao znatne visine, posebice u portretiranju vala ili valova, koji se ili pomalo pomiču, valjaju ili su žešći, opakiji, brži, bjesniji, slikajući čudesnu plavet, tu praiskonsku moć i privlačnost mora. Na njegovom slikama more živi ili spava , ponekad u igri sa silnim vjetrovima želi se domoći neba, hrve se s kamenitom obalom, sudara se planinama koji se izdižu iznad njega, što ono baš i ne trpi, pa ni ovu buru koja se strmoglavljuje na njega između uzdignutih visova.
 
I kada spava more pokazuje svoju nemjerljivu moć, istodobno nudeći svoja široka i mirna leđa za plov oko svijeta i neka se moreplovci ništa ne boje jer to su samo priče i izmišljotine o njegovom bijesu, ono je gotovo uvijek ovako umilno i pokorno, gotovo uvijek…
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/slika-ivo-klicinovic.jpg
Kličinovićev ciklus morskih krajobraza potvrđuje tezu o nepotrošivosti motiva, reklo bi se da je privlačnost istih svakim danom sve veća. Kličinović kao čovjek s mora izvrsno osjeća jedva vidljive titraje mora, valova i s posebnom pažnjom i senzibilitetom prenosi ih na platno, dočaravajući nam neopisivu ljepotu.
 
Ivo Kličinović zacijelo je jedan od najboljih portretista mora u nas, njegovi su morski motivi vrlo osebujni. Već dugo u nas, nitko kao Kličinović nije s toliko ljubavi slikao more, živo more.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Glavu gore, ranjeni prinče

HF

Obične i neobične riječi

HF

Hrvatska samo naša Žarka Dugandžića

hrvatski-fokus

Karamarka su izdali, hoće li i Plenkovića?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više