Hrvatski Fokus
Znanost

Europska komisija odobrava novi val GMO-a

Oko 70 genetski modificiranih biljaka ima već dozvolu za uvoz i korištenje u hrani i hrani za životinje na tržištu EU-a

 
 
Više od 40 organizacija iz područja znanosti, zaštite okoliša, kontrole lobija, proizvodnje hrane i poljoprivrede krajem svibnja, 23. 5. 2019., objavilo je zajedničko pismo. U pismu upozoravaju kako bi Europska komisija na odlasku, a prije formiranja nove Komisije, mogla odobriti oko dvanaest genetski modificiranih biljaka na temelju znanstveno neprihvatljive procjene rizika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/Maize_illustration_and_Allergy_cube_1200x600.jpg
Potpisnici ovog pisma zahtijevaju više standarde za procjenu rizika genetski modificiranih organizama, GMO-a. U tom pogledu zaštita zdravlja i okoliša morala bi biti na prvom mjestu i najvišeg prioriteta. Najmanje dvanaest zahtjeva podneseno je na odobrenje, a svi su procijenjeni od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Tri odobrenja odnose se na genetski modificirani kukuruz koji proizvodi insekticidne toksine a namijenjen je kultiviranom uzgoju. Među njima je genetski modificirani kukuruz MON 810 (Bayer/Monsanto) koji se već uzgaja u Španjolskoj, a sada čeka ponovno odobrenje. Genetski modificirani Bt-kukuruz MON 810 poznat je pod nazivom "YieldGard"; sadrži gen bakterije tla Bacillus thuringiensis (Bt) odgovoran za sintezu Bt-toksina. Kukuruz MON 810 otrovan je za kukce iz reda Lepidoptera (leptiri i moljci), uključujući i kukuruznog moljca (lat. Ostrinia nubilalis) koji je od vodećih štetnika u europskim poljima kukuruza.
 
Međutim, postoji ne mali rizik za nekontrolirano širenje genetski modificiranih svojstava s kukuruza na divlje srodne biljke. Najpoznatiji divlji srodnik domaćeg kultiviranog kukuruza je „teosint“ – jedna od četiri vrste visokih, snažnih trava u rodu Zea iz porodice Poaceae, a domovina mu je Meksiko, Gvatemala, Honduras i Nikaragva. Kukuruz i „teosint“ mogu hibridizirati i stvoriti novo potomstvo s novim, nepoznatim i nepredvidljivim biološkim svojstvima i novim rizicima za okoliš. U Španjolskoj se „teosint“ već godinama širi zbog uzgoja genetski modificiranog Bt-kukuruza MON 810.
 
Mnoge od ovih biljaka imaju više genetskim inženjeringom izmijenjenih svojstava – to su tzv. višestruko genetski modificirani organizmi. Među njima nalaze se biljke tj. vrste genetski modificiranog kukuruza koje imaju sposobnost proizvodnje čak šest insekticidnih toksina te su istovremeno otporne na nekoliko herbicida! Zajednički, kombinatorni rizici svih ovih novih svojstava u genetski modificiranoj biljci kukuruza a koji proizlaze iz različitih toksina nisu istraženi.  
 
Posebnu opasnost i visoki rizik predstavlja novi kukuruz s novim visoko rizičnim svojstvom – to je monsantov kukuruz MON 87411 koji 'proizvodi'  dvostruku/dvolančanu RNK (dsRNA). Ove biološki aktivne molekule „završit“ će u crijevu kukaca koji se hrane na biljkama; odavde ove molekule mogu ometati ili sprječavati regulaciju gena i stanični metabolizam. To će ubiti kukce koji se hrane na takvim biljkama. Međutim, sigurnost ovih genetski modificiranih biljaka kukuruza u odnosu na čovjeka i okoliš ne može se dokazati zbog visoko složenih temeljnih bioloških mehanizama.
 
Oko 70 genetski modificiranih biljaka ima već dozvolu za uvoz i korištenje u hrani i hrani za životinje na tržištu Europske unije. Ne postoje znanstvene studije o dugoročnim ili udruženim, kombinatornim zdravstvenim učincima koji se pojavljuju konzumiranjem takve hrane, osobito hrane s mješavinom takvih genetski višestruko modificiranih biljaka. Posljednjih godina Europski parlament u više je navrata glasovao protiv novih odobrenja GMO-a za tržište Europske unije. Međutim, Europska komisija uvijek je u potpunosti ignorirala i odbacila odluke glasovanja Europskog parlamenta. A sada su potpisnici pisma zabrinuti da će Europska komisija odobriti novih dvanaest genetski modificiranih i rizičnih biljaka za ulazak na tržište Europske unije.
Izvor: „Stage set for new wave of genetically engineered plants to be approved and imported after EU elections“ GMWatch, 23. svibnja 2019.; GMWatch ujedno je i potpisnik pisma koje možete pročitati na: www.testbiotech.org/node/2370
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Necijepljeni su najbolji dio čovječanstva

hrvatski-fokus

Katolici kreacionisti

HF

Šokantno upozorenje nobelovca Luca Montagniera

hrvatski-fokus

Rektor Istanbulskog sveučilišta u HAZU-u

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više