Hrvatski Fokus
Gledišta

Nestaju hrvatski nazivi ulica u Banatu

Hoće li tko podržati Gorana Kaurića, predsjednika Udruge banatskih Hrvata?

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, i dr., a povodom članaka „Nestaju nazivi ulica po hrvatskim velikanima u Vojvodini“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 842. od 7. lipnja 2019. godine.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/06/goran-kauric.jpg
Goran Kaurić
 
Obraćanje predsjednika Udruge banatskih Hrvata iz Zrenjanina Gorana Kaurića Hrvatskom nacionalnom vijeću u Subotici oko sprječavanja da se ime ulice Strossmayerove u Pančevu izmijeni u ime Miloša Crnjanskog naišlo je na frenetično odobravanje ovog krovnog tijela Hrvata u Republici Srbiji, ali kako je i to tijelo formirao Tomislav Žigmanov, sve se na tome, upravo u stilu Tomislava Žigmanova, i završilo. Budući se Goran Kaurić s tim nije pomirio i nastavio je s inicijativom da se ova promjena spriječi, uključila se i srpska strana i srpski mediji opravdavajući izmjenu. Da stvar “legne” na inicijativu kabineta Ane Brnabić i Pokrajinskog tajništva za regionalni razvoj 3. lipnja 2019. godine održan je sastanak u vezi toga, a na kojem su prisustvovali:
–         viša savjetnica premijerke Ane Brnabić Svetlana Jovanović,
–         pokrajinski podtajnik Nebojša Jovanović,
–         predsjednik Komisije za imenovanje ulica Grada Pančeva,
–         predsjednica HNV Jasna Vojnić,
–         međunarodni (?) tajnik HNV Darko Baštovanović i
–         predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić.
Na sastanku, izvještava nas “Hrvatska riječ”, Jasna Vojnić je rekla da su za posljednjih nekoliko godina izmjenjena imena više od petnaest ulica u mjestima u kojima živi znatan broj Hrvata te da (citat) očekuje da se prilikom ovakvih inicijativa kontaktira HNV kao najviše tijelo manjinske samouprave Hrvata u Srbiji kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja, a sazivanje (ovog)sastanka je dobar pokazatelj da postoji želja za rješavanje problema kroz institucije i zahvalila je predstavnici premijerke na inicijativi da se sastanak održi (kraj citata).
Međunarodni tajnik HNV Darko Baštovanović je istaknuo da se na ovakav način krše europski standardi zaštite nacionalihmanjina i još štošta tako nečega općenitoga što svi znamo.
A zaključak sastanka je da zakonske procedure pri izmjeni hrvatskih imena ulica nisu prekršene, a predstavnici državnih i pokrajinskih institucija su se suglasili da treba više konsultirati predstavnike manjina kada su u pitanju ovakva pitanja i da će nastojati održavati komunikaciju s predstavnicima hrvatskih institucija!!!  
Treba li komentar?!
Treba.
 
Gdje je u svemu ovom, posebice pri izmjeni petnaestak ulica s hrvatskim imenima u posljednjih nekoliko godina,zastupnik ovdašnjih Hrvata u Skupštini Republike Srbije, predsjednik „jedine relevantne“ hrvatske političke stranke ovdje, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, član Međuvladinog mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske za zaštitu hrvatske manjine u Srbiji i zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, glavni i odgovorni urednik svog časopisa za književnost i umjetnost „Nova riječ“, predsjednik Nakladničkog vijeća tjednika „Hrvatska riječ“ i sve i svašta drugo kada je u pitanju politika i kultura ovdašnjih Hrvata, Tomislav Žigmanov?!
On bi o ovome, kao i mnogo čemu (u Srijemu su izmjenjene skoro sve ulice te sve drugo s hrvatskim imenima), morao stalno grmiti u Skupštini Republike Srbije (kao Pupovac u Saboru), ali pošto tamo nikada o nijednom problemu Hrvata nije govorio, niti ovog puta ne će ništa učiniti, kao ni njegov prethodnik Petar Kuntić. Naš etnobiznismen s cijelim svijetom komunicira jedino priopćenjima u medijima koji mu to omogućuju i preko svog twittera!!! Tamo „HRabro i dosljedno“ zastupa interese Hrvata u Srbiji,  a u Skupštini je manji od makovog zrna.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezani članci

Don Quijote i Pancho Villa

HF

Hrvatsku je stvorila iskra Velebitskog ustanka

HF

Zlatko Hasanbegović nije pripadnik hrvatske manjine

HF

Pismo Josipu Zankiju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...