Hrvatski Fokus
Hrvatska

Manipulacije s Vukovarom i Srijemskom frontom

Savez antifašističkih boraca negira oslobađanje Vukovara devedesetih godina

 
 
Na portalu Saveza antifašističkih boraca Hrvatske stoji ovaj tekst (http://www.sabh.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1594:vukovar-snanije-djelovati-na-promicanju-antifaistikih-vrijednosti&catid=5:novosti&Itemid=14):
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/sremski-front-2-1024x675.jpg
»SNAŽNIJE DJELOVATI NA PROMICANJU ANTIFAŠISTIČKIH VRIJEDNOSTI
Govoreći o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj na svečanosti povodom 73. obljetnice proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara, LAZO ĐOKIĆ, član Predsjedništva SABA RH, poručio kako se moramo boriti za Hrvatsku i svijet bez mržnje te ustrajati na jačanju antifašističkih vrednota
 
Pred Spomen – kosturnicom (djelom vukovarskih arhitekata Slavka Marušića i Miodraga Jandrića) na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru upriličena je komemorativna svečanost u povodu 73. obljetnice proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara (12. travnja 1945. probijen je Srijemski front, zadnje uporište fašističke koalicije u ovom dijelu Europe i oslobođen Vukovar s okolnim naseljima). Brojna izaslanstva položila su vijence te odala počast za 388 žrtava fašističkog terora, čiji su posmrtni ostaci preseljeni iz Dudika, 155 boraca Pete vojvođanske udarne brigade i 62 pripadnika Crvene armije, poginulih 8. i 9. prosinca 1944. godine u desantu preko Dunava i u borbama za oslobođenje Vukovara.
Skupu su, među inim, nazočili Aleksandar Andejev (Veleposlanstvo Ruske Federacije), Milan Šapić (Konzulat Republike Srbije), Đorđe Čurčić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Zdenko Duplančić, predsjednik Sekcije boraca Prve proleterske brigade iz Beograda (sudionik proboja Srijemskog fronta i sudionik oslobođenja Vukovara), Franjo Habulin, predsjednik i Petar Raić, član Predsjedništva SABA RH, predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata, Saveza društva „Josip Broz Tito“ Hrvatske, izaslanstva antifašističkih boraca i antifašista iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije i Grada Zagreba…
„Operacija proboja Srijemskog fronta započela je 12. travnja 1945., u 5 sati ujutro – sa utvrđene  linije koja je omogućavala njemačkoj fašističkoj vojsci i njenim pomagačima izvlačenje svih snaga sa južnog bojišta. Toga dana više ništa nije moglo zaustaviti jedinice Narodnooslobodilačke vojske  – Srijemski front je probijen, a iza te linije su u kratkom vremenu, oslobađani mnogi gradovi i sela. Istog dana – 12. travnja u Vukovar ulaze borci Prve proleterske divizije. Operacija oslobađanja Vukovara završena je sutradan, kada su oslobođeni Borovo naselje i Borovo“, istaknuo je Lazo Đokić, predsjednik ZUABA Vukovarsko-srijemske županije i član Predsjedništva SABA RH.
 
Govoreći o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, dodao je da ogromne žrtve na ovim prostorima koje su pale u borbi protiv fašizma moraju biti dovoljna opomena da se borimo protiv oživljavanja ideja zla. Ideje za što su ginuli rodoljubi i antifašistički borci danas se iskrivljuju i pokušava se izjednačiti žrtvu i dželata. Logor Jasenovac u kome su pobijene na tisuće nevinih ljudi proglašava se radnim logorom. Zakonom se ustaše prevode u domovinsku vojsku, a za što su se borili partizani – upitao se Đokić. Dodao je kako naši preci koji su u NOR-u položili svoje živote u borbi protiv fašizma nisu bili zadojeni mržnjom nego željom za slobodom, pravom na tolerantan, ravnopravan život bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu i bilo koju drugu različitost. „Mi članovi i simpatizeri antifašizma borimo se i borit ćemo se za Vukovar, Hrvatsku i svijet bez mržnje. Moramo više, jače i snažnije djelovati na širenju ideje antifašizma kao trajnog zaloga bolje budućnosti“, zaključio je Đokić.
 
Govoreći na skupu, FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH je rekao: „Srijemski front jedno je od najtežih i najdugotrajnijih bojišnica u NOB-u. Tijekom tih borbi poginulo je preko 13 tisuća boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 1.100 boraca Crvene armije, 620 boraca Bugarske narodne armije i 160 boraca Brigade „Italija“. Dugujemo im vječnu zahvalnost. Danas je prilika da se sjetimo onih koji su položili svoje živote za slobodu. Naročita mi je čast pokloniti se njihovoj žrtvi ispred ove Spomen-kosturnice jer su svojim doprinosom zaustavili fašizam, najveće zlo u historiji ljudskog društva. Njihova žrtva nas obvezuje da svojim djelovanjem istrgnemo iz zaborava sjećanje koje bi moglo nestati u magli historijskog revizionizma. Dugujemo im zahvalnost što su stvorili temelje današnje europske Hrvatske“.
 
Prije skupa u Vukovaru, izaslanstvo Sekcije boraca Prve proleterske brigade iz Beograda i SABA RH bila je u posjetu Iloku gdje ih je primila gradonačelnica Marina Budimir. Obišli su spomen obilježje stradalim borcima na mjesnom groblju u Iloku i položili vijence. Valja istaći da se spomenik i okoliš primjereno održavaju i da tijekom Domovinskog rata, a ni kasnije spomen obilježje nije oštećeno. Obje delegacije odale su počast pred spomenikom na groblju u Šarengradu  450-orici boraca Prve i Druge proleterske divizije, 21. srpske i 48. makedonske divizije poginulih u proboju Srijemskog fronta.
U kasnim popodnevnim satima upriličena je svečana akademija u dvorani restorana Mornar, na kojoj je o operaciji Srijemski front izlagao Zdenko Duplančić, sudionik proboja a o aktualnom trenutku antifašizma u Hrvatskoj govorio je Bogdan Rkman, član ZUABA Vukovarsko-srijemske županije. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su učenici Ekonomske škole Vukovar sa profesoricom Slađanom  Milješić, pjevački zbor „Javor“ pod ravnanjem Aleksandre Krtinić te puhački orkestar JVP Vukovar  pod ravnanjem Branka Medena.
Bojan Mirosavljev, http://www.sabh.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1594:vukovar-snanije-djelovati-na-promicanju-antifaistikih-vrijednosti&catid=5:novosti&Itemid=14«
 
Zašto objavljujemo ovaj pamflet otprije dvije godine? Zato da vidite koga financiraju sve Vlade od godine 2000. U ovome kratkom tekstu nalazi se toliko laži i gluposti da ih je teško i nabrajati. Jezično, tekst je pisan (ne)hrvatski. Njima je još uvijek draža srpska riječ „front“ od hrvatske riječi „fronta“ (lat. frons: čelo). I gle vraga, konac Drugoga svjetskog rata povezuje s „oslobađanjem“ Vukovara te iste 1944. godine, a sve u cilju širenja svoje teze da su oni, srpski partizani i obrijani četnici, oslobodili Vukovar 1944., a ne Hrvati u Domovinskom ratu i nakon mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja. Time poručuju kako Vukovar nikada nije bio hrvatski, što bi trebalo značiti da je bila opravdana agresija JNA na Vukovar 1991. godine. (z.h.)

Povezane objave

AFORIZMI – Birokrati i građani

HF

Centar za mirovne studije iz kojeg su potekli Benčić i Bosanac u 2021. primio 5,6 milijuna kuna donacija

hrvatski-fokus

Zašto nije smijenjen Hrvoje Hribar?

HF

Pored mene su bili Ljuban Devetak i dr. Vojislav Stanimirović

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više