Hrvatski Fokus
Gledišta

Čuvajte se antifašista na Balkanu i u Hrvatskoj

Udbaši i antifašisti su sve preživjele Židove pobili, rastjerali i oduzeli im imovinu

 
 
Odgovor gosp. Ilanu Moru, izraelskom veleposlaniku u Hrvatskoj
Gospodine Mor, povodom vaših izjava kako su citirane u Jutarnjem listu, važno je napomenuti par stvari u vezi Hrvata i Židova u Hrvatskoj. Kao prvo, u Hrvatskoj nikad nije bilo antisemitizma, niti u tragovima, niti ga danas ima. Provjerite malo povijesne knjige, zašto su Židovi primjerice iz Srbije u 19. i 20. stoljeću bježali u Hrvatsku, “Tajni rat Srbije” Philip J. Cohen? Zato što mi Hrvati nikad nismo bili antisemiti, a tamo su umirali od gladi jer im je bilo zabranjeno čak i raditi, pa tako doslovno dok ne umru.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/Ilan-Mor-1.jpg
Ilan Mor
 
Naravno, režim NDH koji je bio pod njemačkom kontrolom, isporučivao je Židove Njemcima i to jest naš grijeh. Naravno da se ubijalo Židove, pa ubijalo se i Hrvate koji su bili protiv Pavelićevog režima, ali se ne može reći da se u Hrvatskoj ikad Židove mrzilo samo zato što su Židovi.
Da je ovo što govorim istina vidi se i iz toga što su 28 generala NDH bili Židovi, što je četvrtina ukupnog broja, a i jako puno ostalih dužnosnika, pa i vodećih političara poput Josipa Franka i Ive Korskog. Nadalje, pročitajte, ako već niste, knjigu Hannah Arendt sa suđenja Eichmannu “O banalnosti zla” pa ćete vidjeti da i ona govori o slanju dvije Eichmannove ekspedicije u NDH, ne bi li utvrdili zašto NDH štiti Židove.
 
Prva komisija nije utvrdila puno toga, no druga je, kako ona piše, utvrdila šokantne stvari o tomu da su Hrvati počevši od Pavelića pa preko ministara i oko 1500 dužnosnika rodbinski vezani sa Židovima, a još šokantnije što su uveli i instituciju “Zaslužan građanin” pa su svi koji su imali nekoga spašavali ga i tim putem. Uz to je poznato i da su Crkva i bl. Stepinac ulagali nadljudske napore u spašavanju svih ugroženih pa tako i Židova, proučite što piše Esther Gitman. Ne može se izbjeći ni činjenica da je NDH imala i više od 2500 vojnika Židova, koji su zasigurno svi završili na Bleiburgu i Križnom putu općenito, dakle pobijeni od antifašista.
Više od stotinu Hrvata primilo je priznanje “Pravednika među narodima” od države Izrael, zbog zasluga u spašavanju Židova. Od koga? Prvenstveno od Njemaca i njemačkih zakona jer, paradoksalno, počevši od Pavelića i Kvaternika koji su štitili svoje supruge Židovke, rodbinu i prijatelje, uvevši i institut “Zaslužni građanin”; preko Crkve koja se opirala postupanju prema svima koji su bili meta iz ovog ili onog razloga; preko zaštite kroz vojsku i politiku onih koji su se pridružili NDH do Pravednika među narodima, svi su kršili stroge i surove nacističke propise, a svi znamo koliko je okrutna bila Hitlerova strahovlada u pokorenoj Europi.
Naravno, ne može se izbjeći niti činjenica da je Pavelićev režim vazalski slušao Njemačku i da su mnogi koji nisu imali nikoga ili se jednostavno nisu na brzinu snašli stradali, najčešće nakon deportacije, no definitvno to čak ni u NDH nije proizašlo iz nekakvog urođenog antisemitizma. Druga je stvar sa “komšijama” koji su Židove sredili bez pardona u roku odmah i time se javno hvalili kao prvi u Europi.
 
Zamislimo hipotetski što bi bilo da su Hrvati stvarno antisemiti, zar bi i jedan Židov preživio, kao što imamo primjere država koje su veselo objavljivale da su judenfrei, prve u Europi? Naravno da ne bi. Ali tu imamo još jedan paradoks, a to je da su tisuće Židova poubijali antifašisti, a ostale nakon rata razvlastili od imovine i opljačkali do gole kože. Sjetimo se onih oko 2.500 vojnika NDH  – Židova, 28 generala, političara, što mislite kako su oni završili? Ili kako su završili oni Židovi koje je NDH štitila iz ovih ili onih razloga? Što mislite kako su prošli Židovi kojima su dodijeljena priznanja “Zaslužan građanin”? Mislite li da su ih u onoj Titovoj klaonici nako završetka rata poštedjeli zato što su Židovi? Zar stvarno postoji netko tko to misli? Pa kud su onda svi ti Židovi pristalice NDH netragom nestali, a radi se o tisućama? Bit će tu posla za istraživače.
A zamislimo i situaciju u kojoj ne bi postojala NDH i sve bi bilo pod čistom Njemačkom okupacijom, kao što je uostalom većinom i bilo, ali na neki morbidan način NDH je imala nekakvu slabu autonomiju. Zar ne bi u tom slučaju Njemci doslovno sve pobili ili deportirali i ne bi bilo izvrdavanja tipa: ovo mi je žena, ovo punica, ovaj mi je šogor, ovaj je Zaslužan građanin, ovaj general, ovaj pilot, ovaj načelnik obavještajne službe (Singer), ovo vojnici NDH, ovaj političar, ovi nikom ništa krivi, i sl. Naravno, niti jedan se ne bi spasio i to je taj stvarno bizaran paradoks, ali čista istina.
 
Imamo mi još puno toga za proučiti o našoj povijesti. Ali, gospodine Mor, ne daju nam, kažu da je revizionizam i ustaštvo ako se pita tko pobi tisuće Židova koji su bili uz NDH na ovaj ili onaj način, a isto tako nam ne daju istraživati cjelokupnu našu povijest. Kažu da smo ustaše i fašisti ako iznosimo njihove partijske dokumente OZNE, UDBE i Narodne milicije, jer ih ti dokumenti optužuju. A nismo još ni zagrebali u dubine one stravične povijesti Drugog svjetskog rata i poraća. No hoćemo, jer istina se ne da i ne smije ubiti, ma kakva bila, onoliko koliko nas ta istina sramoti i unižava prihvatit ćemo i priznajemo grijehe naših predaka, ali ćemo svijetu pokazati i to koliko je antifašizam zla počinio i pripisao ga drugima.
Što je bilo bilo je, i bilo je jako ružno, pobjeći se od toga ne može, ali se jedino na Hrvatsku baca drvlje i kamenje za sve ono što su sve države Europe radile, uključujući primjerice Francusku koja je isporučila oko 75.000 Židova Njemcima.
 
Da Hrvatska danas ima više Židova, a manje udbaša i antifašista koji su sve preživjele Židove pobili, rastjerali i oduzeli im imovinu, uključujući kompletno i onu imovinu koju su ustaše prije njih uzeli Židovima, danas bismo bili Švicarska i svakako uljuđenija zemlja nego pod vodstvom KPJ.
Nažalost, završni udarac Židovima u Hrvatskoj zadali su antifafašisti i nemaju namjeru vratiti ništa od onoga što su im oteli, ni pod razno. I Vi im gospodine Mor ne možete ništa, isto kao što im ni mi ne možemo ništa. Gospodine Mor, proučavajte malo povijest, onu stvarnu, proučite malo tko danas uživa kompletnu židovsku imovinu? Proučite malo i širu okolicu, tzv. Balkan, pa donesite sud tko je iskonski antisemit, tko to nije ni u tragovima, niti je ikad bio. A proučite malo i antifašiste te ih pitajte u čijim stanovima i kućama žive i na čijoj su se nesreći obogatili i izgradili svoje malo carstvo užasa, na hrvatskoj i židovskoj patnji sve su stekli, otimačinom, masovnim pokoljima i protjerivanjima. Isitna je duboka voda i ne mogu u ovom kratkom eseju zahvatiti sve ono što bi po prirodi stvari trebalo zahvatiti da bi smo zaokružili sve u cjelinu, ali jedno je sigurno, gosp. Mor: Hrvatski narod u cjelini nikad nije bio neprijatelj Židovima, niti je to danas! To slobodno prenesite Izraelu. I čuvajte se antifašista na Balkanu i u Hrvatskoj, ne okrećite im leđa, nisu oni za koje se predstavljaju.
 

Stjepan Štimac, https://projektvelebit.com/odgovor-izraelskom-veleposlaniku-gosp-moru/

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/veleposlanik-izraela-svaka-zemlja-u-kojoj-su-ubijeni-zidovi-treba-pogledati-vlastitu-povijest-i-suociti-se-s-njom-bez-pokusaja-da-je-uljepsa/9056267/

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Zar će psihopati vladati Hrvatskom?

HF

Ne dam na Žigmanova. Čovik radi kako smatra da triba. I neka radi. Prije će pogrišit…

hrvatski-fokus

Ukinuti posebne izborne jedinice

HF

Visoke odvjetničke tarife razlog su za stotine tisuća ovrha

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više