Hrvatski Fokus
Kultura

U trenucima promišljanja o samoj sebi

Strukture i teksture crteža Darije Dolanski Majdak

 
 
Akademska slikarica iz Zagreba, Darija Dolanski Majdak, autorica je iznimnog opusa, slojevitog i obimnog, poznata je i cijenjena zbog  niza  ciklusa geometrijske motivike koji su se precizno izmjenjivali kao rezultat predanog, kontinuiranog rada u atelijeru.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/07/darija_dolanski_majdak_1.jpg
Paralelno s uljima u raznovrsnim ciklusima, slikarica se prepuštala i užitku crteža, spominjem najprije ciklus Strukture i teksture na rižinom papiru (70 x 50 cm) iz 2013. godine, do sada neizlagan.
 
Ciklus je nastao na temelju mnoštva skica u trenucima slikaričinog oporavka, u trenucima promišljanja o samoj sebi, o svijetu, o odnosima, o stanjima, o duhovnosti i neduhovnosti, o ljepoti i zdravlju, konačno.
 
Zanimljivo je da svaki crtež iz ovoga ciklusa prati intrigantni naslov, Biološka struktura, Dinamika razigranih krivulja, Psihodelična struktura, Spajanje elemenata u jedinstvenu cjelinu, Smjerovi i kontrasmjerovi, Zbirka znakova i tekstura… Istraživanje površine papira bojom u komparaciji sa složenošću crteža u kojem dominiraju različiti naizgled jednostavni ili simplificirani znakovi, simboli, odnosi u središtu je pozornosti autorice dok bilježi vlastite dileme, strahove ili sretne trenutke.
 
Darija Dolanski Majdak kreira irealni svijet koji donekle sliči stvarnosti, njezin imaginarni svijet precizan je i u svemu određen, nema suvišnoga jer sve je na svome pomno odabranom mjestu. Stvarni svijet posve je nesavršen, neprecizan.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/07/slika-2_5d171dd98d36e.jpg
Ciklus crteža Strukture i teksture zapravo je slikaričin razgovor sa svijetom koji je okružuje, koji nas okružuje, sa svijetom s kojim bi valjalo bolje komunicirati, kako bi ga bolje razumjeli, kako bi nas svijet bolje shvatio. Darija se pomoću svojih crteža dopisuje sa svijetom, razgovara s njim, tražeći odgovore, osluškujući odjeke.
 
Ciklus Strukture i teksture Darije Dolanski Majdak, snažan je autorski  izričaj najdublje složenosti krhkosti ljudske osobnosti, ciklus vrlo osoban i nježan.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Budnošću srca

HF

Predsjednik HAZU-a posjetio Međimurje

HF

Tamni mač izokrenute pravde

HF

Elipsoidna vrtloženja Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...