Hrvatski Fokus
Znanost

Trump, Rundek, zalogajnica i plastika

Jednokratna plastika ne postoji. Postoje jednokratni plastični proizvodi

 
 
Što povezuje otočku zalogajnicu i Donalda Trumpa? Slamke. A jednokratnu plastiku i dragog mi glazbenika Darka Rundeka? Vrećice s ručkama. Zašto SAD ne priznaju svjetsku akciju protiv jednokratne plastike pod naslovom „Stop single use of plastics“ (zaustavite jednokratnu uporabu plastike)? Jednokratna plastika ne postoji. Postoje jednokratni plastični proizvodi. Kao npr. epruvete koje se rabe pri vađenju krvi. Ili simbol „proklete plastike“, vrećice. Za objašnjenje poslužit će misli iz „Deklaracije o ravnopravnosti tvari i materijala“. Koja je u tisku.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/Promotional-Gift-Plastic-Snack-and-Yogurt-Salad-Mug.jpg
Već nekoliko godina svjedoci smo harange protiv plastike. Posebno, uoči EU izbora. U čemu se ističe britanska jedriličarka. Koja je tom akcijom načinila u 2017. promet od 1,1 milijardi GBP. O tome se podosta pisalo i na stranicama ovog dnevnika. Kada sam došao ove godine na odmor na omiljeni otok, u „mojoj“ zalogajnici koja mi pretežno služi kao kafić, naišao sam na papirnate slamke. Zalogajnica pripada sustavu kojeg čine kamp, hotel i brojne trgovine, a vlasnik je stranac. Time je navedeni sustav samo dosljedno primijenio Direktivu Europskog parlamenta i Europskog vijeća iz lipnja 2019. No, u kojoj se izrijekom naglašava da se radi o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Među njima su plastične slamke, kojih je u otpadu 0,02 posto. Alternativni materijali za slamke imaju najmanje 4 od mogućih 8 negativnih bodova, plastične ni jedan, a mogu se upotrebljavati i za medicinske svrhe.
 
Pripremajući sastanak ministara zemalja G20 u Tokiju, sastali su se u Karuizawi ministri zaštite okoliša i energetike, 15. i 16. lipnja 2019. Tom prilikom predstavnik SAD, Andrew Wheelerje rekao. »Vlada SAD ne vidi potrebu za zabranu jednokratne plastike«. Iz teksta „Trump offering plastic straws for sale on official website (19. srpnja 2019.,Plastics News Report) postalo je jasno zašto SAD ne vidi potrebu te zabrane. Predsjednik D. Trump je kao jednu od mogućnosti financiranja svoje kampanje za novi mandat odlučio prodavati 10 plastičnih slamki duljine 23 cm. Obrazloženje. "Liberal paper straws don't work" (Liberalne papirnate slamke ne zadovoljavaju).Imaju laserski urezani natpis TRUMP. Nije naveden materijal, ali piše da se mogu ponovno upotrebljavati, reciklirati i da ne sadrže glasoviti dodatak, bisfenol A (BPA). Stvarno su loše, npr. mogu izazvati alergiju, a otapaju se pri duljoj uporabi.
 
Opravdano je pitanje treba li nam slamke za sva pića? Sigurno ne za jeftine napitke. Ali nema alternative za pijuckanje skupih pića.
O simbolu te „nemoguće“ jednokratne plastike čiji su simbol plastične vrećice, ali samo one s ručkama, izjasnili su se mnogi umjetnici i športaši. Slavnici ili po „naški“, selebriti. Na stranicama ovom portala najbolji igrač američkog nogometa. Na slikama obučen sav u plastiku. Sada se hajci na vrećice za nošenje pridružio i naš slavni glazbenik Darko Rundek. Načinio je izvrstan filmić s djecom iz Velike Gorice. Pitanje glasi? Tko je platio taj uradak? Naime ne vjerujem da se gospodin Darko Rundek baš previše razumije u plastiku. Zna svirati i pjevati i u nedjelju sam mu čestitao na izvrsnom nastupu s Jazz orkestrom HRT-a. Da, tko to plaća ne tek sada, već s početka devedesetih, akcije protiv vrećica. Npr. izradu onih kitova koji stalno gostuju po Hrvatskoj? Postoje važniji problemi s plastičnim i gumenim proizvodima od vrećica. Zašto nitko ne govori npr. o filtrima za cigarete (po novom prave se od plastike, celuloznog acetata), koji su na listi zabranjenih plastičnih proizvoda po EU-Direktivi. Koji su na trećem mjestu u analizi sadržaja 100 ubijenih kornjača. Prema „Greenpeaceu“ na prvom mjestu su čestice od pranja odjeće. Na čelu s pamučnim trapericama s dizajnerskim prorezima. Druge su čestice od habanja (ispravno abrazijskog trošenja) gumenih pneumatika. Treći su filtri za cigarete. Tek na kraju i to na veliko i neugodno razočarenje „zelenih“, pretežno od ribarskog alata.
Pridodajmo još jednu upadnicu (breaking news). Islanđani nisu u trgovini prihvatili nova pakovanja za banane. Stoga su se trgovci morali vratiti na provjerena plastična pakovanja (ambalažu).
Što zaključiti? Svaka ljudska djelatnost, pa i proizvodnja raznovrsnih slamki ili vrećica u funkciji je društveno-humanističkih ciljeva. Koje beziznimno određuje politika. Ovdje, sa slamkama, novi sudar EU-a i SAD-a.
 

Prof. emeritus Igor Čatić

Povezane objave

U korak s drugim svjetskim sveučilištima

HF

Nemamo razloga vjerovati da je 5G siguran

HF

Nepostojeći pojam “govora mržnje”

HF

Depopulacijske tehnologije: planiranje obitelji (2)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više