Hrvatski Fokus
Gledišta

Rič ispod đerma

Izmišljena »kulturna manifestacija Hrvata u Srbiji«

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom članka „Žigmanov traži od srbijanskog ministra da se više brine o Hrvatima nego o Tesli” objavljenog na portalu “N1” 12. kolovoza 2019. i u “Hrvatskoj riječi” br. 852. od 16. kolovoza 2019.godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/etno-kuca-djeram-dvoriste-03.jpg
U članku „Žigmanov traži od srbijanskog ministra da se više brine o Hrvatima nego o Tesli” objavljenom na portalu “N1” 12. kolovoza i u „Hrvatskoj riječi“ br. 852 od 16. kolovoza 2019. godine, kaže se da je „čelnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov pozvao srbijanskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića da se više posveti očuvanju hrvatske kulturne baštine u Srbiji umjesto Nikoli Tesli, što je proteklih dana izazvalo nove prijepore između Beograda i Zagreba.” I sve bi bilo u redu kada se Tomislav Žigmanov ne bi samo deklarativno eksponirao kao dušobrižmik 57.900 Hrvata u Republici Srbiji i više brinuo o njima nego o Nikoli Tesli.
 
S druge strane upravo je on isključivi krivac za očajno stanje u redovima hrvatske nacionalne zajednice ovdje jer je za petnaestak godina angažiranja oko nje došao na sve rukovodeće pozicije isključivo manipulacijama (pročitati knjigu Antonije Čote “Gola istina”), isključivo manipulacijama je eliminirao sve svoje neistomišljenike (pročitati otvoreno pismo dr. sc. Slavena Bačića Tomislavu Žigmanovu) i isključivo manipulacijama je na sve pozicije vezane za kulturu i politiku ovdašnjih Hrvata postavio svoje poltrone, u većini tzv. “bunjevačke Hrvate” (odrednica koja ne postoji kao nacionalni identitet), a ovaj krug vladajuće oligarhije je sve uži i uži i lociran je u donjotavankutskom trokutu (Subotica i okolica), na krajnjen sjeveru naše države. Tako je u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji g. Tomislav došao u poziciju da u suštini o svemu odlučuje sam, i sve je u službi njegove osobne promidžbe i osobne koristi, kao i ovaj članak u kojem se odjednom brine čak i za Nikolu Teslu.
 
A tipični primjer je nova (izmišljena) “kulturna manifestacija Hrvata u Srbiji” koja je nazvana “Rič ispod đerma” održana prvi put na salašu u Đurđinu. Na njoj je 4. kolovoza 2019. godine pod nazivom “Velikani današnjice” predstavljen lik i djelo ovog manipulanta!!! Na taj način g. Tomislav preko političke stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, čiji je predsjednik, vrši negativnu selekciju na političkom planu među svim Hrvatima u Republici Srbiji, iako je stranka vojvođanska, preko Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, čiji je ravnatelj, vrši negativnu selekciju na planu kulture među svim Hrvatima u Republici Srbiji, iako je Zavod vojvođanski, preko svoje funkcije zastupnika u Naronoj Skupštini Srbije, na koju je došao glasovima srpskih stranaka, vrši opstrukciju rješavanja svih problema ovdašnjih Hrvata, jer tamo godinama niti o jednom problemu nikada nije progovorio niti jednu jedinu riječ!!!
 
A preko svojih medija (osnovao je vlastiti časopis “Nova riječ”, predsjednik je Nakladničkog vijeća NIU “Hrvatska riječ” i za glavnu urednicu Redakcije RTV2 na hrvatskom jeziku postavio je svoju “bunjevačku Hrvaticu” iz Subotice), kao i preko portala Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i preko svojih plaćenih poltrona određuje što je “vrijedno” a što nije u svim segmentima političkog i kulturnog života ovdašnjih 57.900 Hrvata! Pri tom u suštini odlučuje sam i često sebe ističe u prvi plan, a sve novcem hrvatskih i srbijanslih poreskih obveznika!!! Svi članovi aktualnog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća su imenovani preko već spomenute političke stranke g. Tomislava i na ključnim mjestima su njegovi “bunjevački Hrvati” iz Subotice! To je nedopustivo jer nacionalna vijeća ne smiju biti vezana za politiku, ali i u odnosu na brojnost i disperziju Hrvata u Republici Sbiji.
Jednom riječju g. Tomislav je uspio postati tipičan etnobiznismen u oblasti u kojoj se vrti veliki novac, pri čemu mu je na prvom mjestu osobna promidžba i korist, zatim promidžba Donjeg Tavankuta, kao rodnog mjesta, preko čega opet on dolazi u prvi plan, te promidžba skupine tzv “bunjevačkih Hrvata”, kao nosilaca bunjevačkih običaja i bunjevačke kulturne baštine, pri čemu je on “borac” da to postane kulturna baština svih Hrvata u Republici Srbiji! Upinje se dokazati da su ovdašnji Bunjevci Hrvati prikazujući “Dužijancu” kao “najveću hrvatsku kulturnu manifestaciju u Srbiji”, koja je bez ijednog hrvatskog obilježja i plavom bunjevačkom zastavom na čelu povorke!!! To bi možda i moglo da u ovoj zemlji Bunjevci nisu poseban narod i da se 16.000 ovdašnjih Bunjevaca izjašnjava da nisu Hrvati!
 
A da bi djelovalo da stalno nešto radi i tako zaslužuje novac koji dobiva preko brojnih funkcija i kao da iza sebe ima sve Hrvate u priopćenjima u prvom licu množine preko svojih medija i svog twittera se “stalno”, “HRabro”, “beskompromisno”, “doslijedno”, “principijelno” i sl. “bori za dobrobit svih Hrvata u republici Srbiji”! Pritom sve vrijeme, izuzev njega i njegovih poltrona, niti jedan Hrvat od toga ovdje nije imao nikakve koristi. Posebice su u Vojvodini diskriminirani srijemski Hrvati, kao Hrvati trećeg reda. Prvi su “bunjevački Hrvati”, zatim Šokci (samo da ne budu Hrvati), a oni ipod Save i Dunava kao i da ne postoje. Zato tražimo od g. Tomislava da se bavi srijemskim Hrvatima (prognano ih je oko 30.000, dok je za Bunjevce Šešelj rekao “da ih ne treba dirati jer su naši!!!), a ne Nikolom Teslom i Bunjevcima. Da se petnaestak godina bavio baštinom i stradanjima srijemskih Hrvata samo upola koliko onim tko su i odakle su Bunjevci (koji ovdje nikada nisu rekli da su Hrvati), otkrio bi da su jedino srijemski Hrvati autohtoni Hrvati u Vojvodini, da tu imaju svoja povijesna uporišta, mnogo sakralnih objekata i bezbroj križeva (koje treba popraviti ili obnoviti), da u Srijemu ima HRVATSKIH DOMOVA KULTURE, koji propadaju, a koje treba vratiti hrvatskoj zajednici (ne kupovati vile i placeve u Subotici za hrvatske institucije), da je u Srijemu  RODNA KUĆA BANA JELAČIĆA, koju treba u cijelosti otkupiti i od nje napraviti kulturni i administrativni centar svih Hrvata u Republici Srbiji, a ne da još uvijek zvrji prazna!!!
 
G. Tomislave, nemojte više obmanjvati i zamajavati 57.900 Hrvata u Srbiji, a time i sve Hrvate u Hrvatskoj i cijelom svijetu, tako što danas “HRabro”, preko svog twittera i Patrika Macera (?) napadate posljednjeg ministra u srbijanskoj vladi oko Tesle. Što o tome ne vičete i udrate pesnicom za govornicom u Skupštini Republike Srbije (kao vaš veliki prijatelj Pupovac u Hrvatskoj)?!
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Hrvatska je pala u Zagrebu na Dan državnosti

hrvatski-fokus

Poglavnik Pavelić nije odnio zlato!

hrvatski-fokus

Četničko divljanje protiv Hrvata se pojačava

HF

Tko je beogradskoj čaršiji prodao hrvatski Srijem?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više