Hrvatski Fokus
Gledišta

Bog Mars

Čime li se sve bavi ravnatelj i predsjednik svih Hrvata

 

Pišući argumentirano o tomu kako je Tomislav Žigmanov za desetak godina unazad upropastio našu hrvatsku nacionalnu zajednicu u Republici Srbiji i na političkom i na kulturnom planu dobijao sam veliku podršku jer je Žigmanova i njegovih plaćenih poltrona već svima „pun kufer“. Ali dobijao sam i poneku uvrjedu i prijetnju, no, stvar je prešla u lakrdiju kada se pojavo blog „Srijemskih Hrvata“ u kolovozu prošle godine.

Iako pisan kao da je od anonimnog autora, sadržaj bloga ukazuje da ga je pisao već legendarno HRabri (anonimni) Žigmanov jer je pun osobne mržnje prema meni, a neki put možda i netko od njegovih plaćenih poltrona, ljigavaca i mediokriteta, jer je pun i prostakluka i bljuvotina, no, ni to Žigmanovu nije strano.

Reagirao sam samo u par navrata u satiričnom tonu, iako neke uvrijede i pretnje nisu bile baš naivne, ali danas, maloprije, mi je na moju email adresu stigla poruka za koju je jasno da ju je napisao Tomislav (citat poruke u cijelosti):

Ožujak je mjesec Marsa, boga rata. 

Nismo gotovi ti i ja, stari!

Pred nama je borba na biti ili ne biti!

Neću zaboraviti kako si mi izružio pjesme.

Osvetoljubac Žigicar je zaboravio da je on izružio moje pjesme o Hrtkovcima u svom “stručnom” časopisu za književnost i umjetnost “Nova riječ” i napisao u čistom fašističkom maniru da ih treba spaliti (pjesme, a bilo bi dobro i cijele Hrtkovce!). Hrtkovci, sinonim u cijelom svijetu za izgon Hrvata iz Vojvodine, za Žigicara su prava mora i najviše bi volio da ih nema (kao ni cijelog Srijema). No, očito ga je nezaboravno pogodila moja satira o njegovoj zbirci haiku pijesama na bunjevačkoj “haikavici”. Zato Žigicar sada, kao bog rata Mars, u mjesecu ožujku prijeti mi borbom koja će biti “biti ili ne biti” (ovo već spada u paranoju)!!!

Znači li da netko od nas za prvi travnja (aprililili) neće imati više “omletovsku” dilemu “piti ili ne piti”, ili bolje reći, ne će ga biti?!!

Povodom ove direktne prijetnje, “tet a tet”, za borbu biram oštro pero sa dugačkim drvenim držaljem za “na kraju balade, probost ću te gade” (figur.).

Branimir Miroslav Tomlekin

U Novom Sadu, 2. ožujka 2021. godine.

Je li Žigicarev bijes (do primitivne osvete) u vezi njegovih pjesama opravdan, prilažem ponovo na procjenu javnosti kolumnu u kojoj sam svojevremeno “izružio” njegove haikuku stihove:

„U tjedniku „Hrvatska riječ“ br. 730. od 14. travnja 2017. godine na čitavoj strani (!) čitamo iz pera I. D. kako je baš na Cvijetnu nedjelju naš Vođa propjevao haiku na bunjevačkoj ikavici! Tako uz prigodne članke o Isusu i Uskrsu, jedan velečasni, inače Vođin Govornik (vidi Domanovića), bavi se u vjeronaučkoj dvorani Male Bosne čudom koje se zove „O, čuj puče, hai(=j)ku(=a) o viri s piska“. Pa kaže (neukom puku):

Kroz 30 haiku stihova, bunjevačkom ikavicom sročenih, iskri se prikus vremenitosti i viječnosti, svijetla i tame, lednosti i topline, očaja i nade, jedrosti i utrnuća – Uskrs na koncu!

Ja sam mislio da je 30 stihova malo i za Malu Bosnu, ali poslije ovog uzvišenja haikavice na samo raspeće mijenjam mišljenje, jer još 3 takva stiha i evo nama, ne samo Uskrsa, već i Svih svetih i Božića!

O likovnoj i grafičkoj opremi ovog božanskog djela govori nam još jedna Vođina Govornica, pa kaže (neukom puku) da je autor svijestan važnosti zaodijevanja vlastitog pjesničkog izričaja i onim vizualnim, koji naglašavaju sročeni stih i njegovu duhovnu smisao.

A u zaodjevanju nezaobilaznog pakera svega što je hrvatsko u Republici Srbiji sve je spakovano tako da se nama ovdje daleko u Srijemu to čini kao direktni poklon našeg Vođe samom dragom Isusu čim uskrsne ove godine.

Posebno nas je fascinirao nastanak ovih nebeskih stihova. Sam autor kaže kako je prije nekoliko godina kao SMS poruke bilježio slike zavičajnih krajobraza svoje Čikerije. Predpostavljamo da mu je mobitel Nokia iz Tokia pa su se stihovi valjda sami vezivali u budističku slogovnu srukturu 5-7-5, i eto nama bunjevačke haikavice. A Vođu ćemo od sada zvati Buda.

Lik koji zna (I can!) haiku je Vođa „namačkaren“ u Golubincima.

A ovo je moja haiku pjesma u čast prvim (povijesnim) haiku stihovima na bunjevačkoj haikavici:

Sna-gom Tvog ze-na*

u Či-ke-ri-ju sti-že,

ta moć za-ze-na.**

 

Iz Ja-pa-na, kao,

a iz te Bos-ne Ma-le,

jav-ljaš nam se, jao!

 

SMS ša-lješ nam Ti:  

„Sad mo-ju ha-ika-vi-cu

čuj-te Hr-va-ti svi!“

 

Mo-bi-tel Ti sam

u pet se-dam pet sla-že

sve te ri-či nam.

                (blago nam)

* zen – probuđenje (u budizmu)

** zazen – meditacija (u budizmu)  

Svima sretan i blagoslovljen Uskrs (katolički, ne budistički)

Branimir Miroslav Tomlekin, Novi Sad

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Gospodine Bernardiću, vi ste fašist!

HF

Valovi bez sna

HF

Goldstein – apologet titoističkoga režima

HF

DIONICE S POPUSTOM – Razvlastiti “stoku sitnog zuba” dionica

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više