Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Subotička bunjevačka rič

Fala ti Đole što si nas upropastio

 

Na simpoziju u Novom Sadu 2017. godine pod nazivom “Kultura i identitet Bunjevaca” tadašnji pokrajinski tajnik za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Miroslav Štatkić je rekao: Istrajna borba Bunjevaca za svoj identitet traje svih 330 godina, koliko je prošlo od njihovog dolaska na ove prostore i to zaslužuje i poštovanje, i podršku. Kao što je očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta primarno strateško opredeljenje Pokrajinske vlade, tako ćemo se boriti da se očuvaju i identiteti drugih naroda koji žive u Vojvodini, uključujući i Bunjevce. Nedavno, povodom osamnaeste obljetnice osnutka Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pridsidnica savita Suzana Kujundžić Ostojić je izjavila: Prošlu godinu ćemo pamtiti po tome što je izašao prvi udžbenik na bunjevačkom jeziku, u srednje škule su na bunjevački jezik upisani prvi đaci, a započeto je pisanje istorije bačkih Bunjevaca i rad na gramatici i pravopisu.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, odlučio je da se predlog o izmjeni Statuta grada u dijelu o službenoj uporabi jezika nađe na dnevnom redu slijedeće sjednice Skupštine grada pri čemu bi bunjevački jezik, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog postao službenim jezikom u gradu Subotici. Tako bi “bunjevačkom Hrvatu” (Bunjevcu i Hrvatu u isto vrijeme) Tomislavu konačno bila ispunjena želja da može službeno pisati na oba svoja materinjska jezika. A Tomislavova “Hrvatska riječ” nije mogla dočekati odluku Skupštine grada Subotice i u svom (26. veljače 2021.), prvom dvojezičnom broju, na naslovnoj stranici je ispratila Đorđa Balaševića sa bunjevačkim “Fala Ti”.  

Očekujemo da se naredni broj “Hrvatske riječi” zove “Subotička bunjevačka rič”, ionako u tom tjedniku odavno više piše o Subotici i Bunjevcima, nego o svim drugim mjestima i Hrvatima u Srbiji zajedno. 

Branimir Miroslav Tomlekin 

Povezane objave

Miro Glavurtić: Ja sam podrijetlom Hrvat i uvijek sam se smatrao Hrvatom

hrvatski-fokus

Kao da je to jučer bilo

HF

Pojačano useljavanje stranaca

HF

Neka se izdavaštvo disperzira po udrugama

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više