Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Nije li trebalo – ići do kraja!?

Znam da nije lako, ali treba djelovati

 

Dana 29. kolovoza 2021. napisao sam kolumnu IĆI DO KRAJA u kojoj sam rekao da je slučaj napada na građanina Subotice hrvatske nacionalnosti i vrijeđanja Dragana Vasiljkovića na račun hrvatskog naroda i predsjednika hrvatske političke stranka DSHV treba izvesti na sud. DO KRAJA u cijelosti).

Naime, Hrvatsko nacionalno vijeće objavilo je 6. kolovoza na svom portalu priopćenje o napadu na građanina Subotice Z.B. (51) na nacionalnoj osnovi, s potpisom Darka Baštovanovića, predsjednika Povjerenstva za praćenje kršenja manjinskih prava i međunarodnog tajnika Hrvatskog nacionalnog vijeća. Povodom ovog događaja predsjednik DSHV -a Tomislav Žigmnaov također se na svoj Twitter račun javio porukom: “ne ćemo odustati”!

Međutim, Policijska uprava Subotica istog je dana izdala službeno priopćenje da je došlo do verbalnog neslaganja oko parkirališta, bez fizičkog kontakta i bez elemenata sukoba na nacionalnoj osnovi, te zahtijevala da se netočne informacije ne šire na štetu dobri međunacionalni odnosi u Subotici. značilo je da Baštovanović, odnosno HNV i Žigmanov lažu!

Tri tjedna kasnije Dragan Vasiljković, osoba pravomoćno osuđena za ratni zločin, vređa predsjednika DSHV Žigmanova zbog toga što je ovaj na twitteru napisao da Vasiljković ne bi smio imati svoj ured u Subotici!

Vasiljković, između ostalog, kaže da Žigmanov nije Hrvat, već Bunjevac srpskog porekla, koji je danas smrtni neprijatelj Bunjevcima!

Poslije toga ni Žigmanov kao ni Baštovanović, kao i nitko iz HNV-a, nije se oglašavao oko ovih slučajeva, a sada je prošlo više od dva mjeseca! I nikom ništa! Žigmanov na svom twitteru piše svašta i koješta, kao da se ove stvari nisi ni dogodile, a Baštovanović se bavi lirom naivom i ženskim češljanjem! Selo gori, a (kl)on se češlja.

Nije se povodom ovih slučajeva oglasila ni predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić! Ova najbolje plaćena trojka u vrhu ovdašnje hrvatske zajednice tako pokazuje da se radi o čistom foliranju, trenutnom dizanju za Hrvate vrlo opasne prašine zbog osobne promocije i prikupljanja nekih političkih poena, pri čemu se Hrvati samo izlažu novim opasnostima uz osjećaj sve veće nemoći! Da je to tako potvrđuje najnoviji slučaj oko udžbenika za osmi razred osnovnih škola u Republici Srbiji u kojem stoji da hrvatski jezik ne postoji. Povodom ovoga oglasio se Tomislav Žigmanov na svom tviteru i nitko više nigdje!

Ali ovo pitanje Žigmanov nije postavio na portal svoje političke stranke, čiji je predsjednik, niti na portal Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, čiji je ravnatelj (već 12 godina), niti su zvanične žalbe i pritužbe oko nijekanja hrvatskog jezika poslane bilo kojim zvaničnim institucijama Republike Srbije od strane ove dvije krovne hrvatske institucije iz Subotice!!!

Žigmanov se slika i samo diže prašinu na neadekvatan način, što će dovesti do toga (kao i uvijek) da ne će biti nikakvih rezultata oko boljitka po tim (i bilo kojem drugom) pitanju!!!

Hrvatsko Nacionalno vijeće iz Subotice ima Odbor za obrazovanje  (predsjednica Margareta Uršal, plus šest članova), Odbor za Kulturu (predsjednik Vojislav Temunović + šest članova), Odbor za informiranje (predsjednik Boris Udovičić, plus šest članova) i Odbor za službenu uporabu jezika i pisma (predsjednik Zlatko Načev, plus šest članova), te Darka Baštovanovića, međunarodnog tajnika i predsjednika Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava!

Nitko od njih nije se oglasio povodom ove nepojamne pojave, ali se nije oglasila ni predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, niti je pitanje postavljeno na portal HNV-a, te ni ova institucija nije uputila nikakav prigovor zvaničnim institucijama Republike Srbije!!!

Uz Katarinu Čeliković i Josipa Baka u ZKVH te tridesetak zaposlenih u “Hrvatskoj riječi” i Redakciji RTV2 na hrvatskom jeziku, sve ove ljude oko sebe je okupio Tomislav Žigmanov i oni raspolažu sa oko milijun eura godišnje za svoj rad, novca obezbjeđenog od poreskih obveznika iz Republike Srbije i Republike Hrvatske, a jedan od osnovnih zadataka im je zaštita svih prava Hrvata u Republici Srbiji.

Suprotno od toga Žigmanov Hrvate svađa međusobno djeleći ih na “podobne” i “nepodobne”, ali i s Bunjevcima, Mađarima i većinskim narodom!

A sva Žigmanovljeva slikanja i priopćenja na njegovom twitteru i ovdašnjim “hrvatskim” medijima nosi vjetar i sve prolazi kao da ništa nije ni bilo, što izaziva sve veći osjećaj nesigurnosti i nemoći ovdašnjeg hrvatskog puka!!!

Ovaj sistem, u kojem se on pita o svemu i koji o svemu odlučuje kada su u pitanju 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, Žigmanov sustavno gradi više od jedno desetljećje! Pri tom on i njegovi poltroni zarađuju veliki novac, a da za to vrijeme hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji permanentno devalvira i na političkom i na kulturnom planu!!!

Dokle?!    

Miroslav Cakić

Povezane objave

Jogurt revolucija (2)

hrvatski-fokus

Ubiše kralja II.

hrvatski-fokus

Oni planski rade…

hrvatski-fokus

Roko Matjašić Martinić – hrvatski umjetnik u Južnoj Americi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više