Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Nastavlja se podjela Hrvata u Srbiji

Žigmanovljeva stranka ne djeluje izvan Bačke…

 

Na takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku od 7. prosinca 2020. godine glavna urednica Redakcije RTV2 na hrvatskom jeziku u prilogu o primopredaji ključeva prostorije Fondacije „Antun Gustav Matoš“ u Beogradu između predsjednice HNV-a i ravnateljice Fondacije Katice Naglić uslikala nam je i „bunjevačkog Hrvata“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju u državi u kojoj živimo) Tomislava Žigmanova, koji je, kao i uvijek, imao što priopćiti.

Priopćenje je, kao i uvijek, bilo nemušto i od njega, kao i uvijek, niti jedan od  57.900 Hrvata u Republici Srbiji nije imao baš nikakve koristi, ali su se upitali što predsjednik političke stranke iz Subotice, koja se naziva Demokratski savez Hrvata iz Vojvodine (pri čemu mu je odavno istekao mandat na toj dužnosti) i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice traži u Beogradu među Hrvatima koji formalno-pravno ne mogu biti članovi niti te stranke niti ih taj zavod može „kulturno pokrivati“ jer Beograd nije u Vojvodini!

Ova podjela među Hrvatima u Srbiji je, naravno, umjetna ali jest podjela, i to samo jedna u nizu, koju je stvorio upravo „bunjevački Hrvat“ iz Subotice Tomislav Žigmanov.

Ovdje treba odmah reći da Hrvati u Srbiji, radi ponovnog uspostavljanja jedinstva na političkom planu, moraju osnovati novu političku stranku s prefiksom „Hrvati u Republici Srbiji“, nikako samo u Vojvodini ili bilo kojem drugom dijelu države u kojoj živimo, tim više što danas tu propalu sranku čini par stotina uglavnom „bunjevačkuh Hrvata“ iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica).

Tomislav Žigmanov po istom principu nema što tražiti u Beogradu niti kao ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata!

Zato Hrvati u Srbiji, radi ponovnog uspostavljanja jedinstva na kulturnom planu, moraju osnovati Zavod za kulturu s prefiksom „Hrvati u Srbiji“, nikako samo u Vojvodini ili bilo kojem drugom dijelu države u kojoj živimo, tim više što Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u svom radu naglašava podjelu Hrvata na Šokce, Bunjevce i druge Hrvate, izrazito forsirajući bunjevštinu i izrazito zapostavljajući srijemske Hrvate.

I Tomislav Žigmanov se ni u ovoj prigodi, kao niti u bezbroj drugih, ne bi našao u hrvatskom tv dnevniku da glavna urednica programa RTV2 na hrvatskom jeziku, koju je upravo on ustoličio, nije „bunjevačka Hrvatica“ Jelena Tumbas iz Subotice (kao da u Novom Sadu nema Hrvata koji bi mogao biti urednik tv programa na hrvatskom jeziku!?!) i da predsjednica HNV-a nije Jasna Vojnić, „bunjevačka Hrvatica“ iz Subotice, koju je također ustoličio Tomislav Žigmanov, pa ga ona sada svugdje voda sa sobom i prikazuje kao kućnog ljubimca (ili je u pitanju nešto drugo).

Zato Hrvati u Srbiji moraju izabrati novo nacionalno vijeće (danas su većina vijećnika „bunjevački Hrvati“ iz Subotice) i to po sistemu jedan čovjek jedan glas u kojem vijećnici trebaju biti iz svih dijelova države u kojoj živimo.

A Tomislavu Žigmanovu predlažem da se konačno skine sa grbače ovdašnjih Hrvata i ugleda na svog prethodnika Petra Kuntića koji je godinama (kao i on) predstavljao Hrvate u Skupštini Republike Srbije, gdje, kao i on, nije rekao niti jednu jedinu riječ o problemima Hrvata u Srbiji, ali je preko toga zaradio toliko novca (kao i on) da je za nekoliko godina od svog ruševnog salaša napravio čudo. To se zove etnobiznis (vidjeti prilog https://m.youtube.com/watch?v=4h0eCz3BYXs )!

Svima ostalima predlažem da pažljivo pregledaju prilog (u privitku) da bi vidjeli kako je do nedavno prvi čovjek u politici ovdašnjih Hrvata (i u mnogo čemu drugom) predstavio sebe, svoju obitelj i Suboticu. Niti jedne hrvatske riječi, niti slova od latinice, niti jednog Hrvata u Subotici i inače ničega hrvatskog nema u jednosatnoj reportaži!!!

I sve drugo u vezi ovdašnjih Bunjevaca je pravi teror nad Hrvatima u Vojvodini koji traje više od sto godina!

Miroslav Cakić, Novi Sad

Povezane objave

Prilog hrvatskomu emigrantskomu žrtvoslovlju

hrvatski-fokus

Umro Miro Glavurtić, svestrani umjetnik katoličkog nadahnuća

hrvatski-fokus

Nova ponuda u Matici hrvatskoj Karlsruhe

HF

Pobuna hrvatskih mornara u Boki Kotorskoj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više