Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus ulja na platnu Sonje Đurić

Intrigantno je i privlačno, posebice trobojne kompozicije, žestoke i dojmljive

 

Slikarica Sonja Đurić, suvremena je hrvatska umjetnica, autorica je složenog opusa, zapažena po nizu ulja na velikim formatima platna s motivima krajobraza. Nedavno je predstavila niz novih ulja na platnu, 150 cm x 70 cm i 120 cm x 80 cm, od kojih je veći dio posvećen nefigurativnim motivima, zagonetnim vertikalnim uznemirenim trobojnim odnosima crnoga, plavoga  i bijeloga.

U izrazitoj dinamici pokreta, ritmičnih, ponavljajućih mogu se nazrijeti i naga tijela u vrtoglavoj igri, nezaustavljivih emocija. Tragovi njihovih ubrzanih kretanja ostaju poput tragova na bjelini postelje kroz boju na platnu, kroz geste. Doista, trobojna ulja nabijena su energijom, koja neprekidno fluktuira, zaokružujući volumen platna.

Zanimljivo je, kako slikarica određuje status  vertikalnih kompozicija, klasičnim krajobrazom, punog kolora i osjećaja smirenosti i opuštenosti,uz još jedno ulje na platnu, manjeg formata, koje je posve u plavom, more u magli ili apstraktni prikaz sna. Nekoliko novih ulja Sonje Đurić, intrigantno je i privlačno, posebice trobojne kompozicije, žestoke i dojmljive.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Sukob prošlosti i sadašnjosti

HF

Robujemo svjetskim kretanjima u umjetnosti

HF

Nesputana gesta Manuele Mandić

HF

Vestalke Damira Medvešeka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...