Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus iz već poznatog opusa

Zoran Šimunović izlaže u Budimpešti

 

Osječanin, s radnim mjestom u Vukovaru, akademski slikar Zoran Šimunović, izlaže samostalno (otvoreno do nedjelje) na Art Market Budapest 2021., sa četiri slike, ulja na platnu velikog formata, 180 x 150 cm, iz ciklusa Odrastanje, kao partner Lena & Roselli Gallery iz Budimpešte.

Nakon uspješnog istupa na bečkom art sajmu, Šimunović izlaže nove radove, na jednako popularnom budimpeštanskom art sajmu kao partner ugledne galerije, novi ciklus iz već poznatog opusa, u kome se posebice ističe uprizorenje svakodnevnih predmeta, ponekad i posve nevažnih u opsežnom ciklusu uspomena na plavoj pozadini. Ovdje su u prvom planu simbolike zaigrani psi,koji ostavljaju dojam kao da nose cijelu sliku s precizno raspoređenim misterioznim krugovima, kasica prasica, mačaka, medvjedić, sve u inscenaciji prisjećanja proteklih i nezaboravljenih dana i tajni koje su se nataložile između u oku ugodnom kolorističkom rješenju.

Da, Šimunović voli i veliki format i vrlo prisutni, uzbudljivi kolor, koga dozira odmjereno i pažljivo,kako previše boje ne bi narušilo fino izbalansiranu idilu. Naravno, čovjek se najradije sjeća lijepih trenutaka, one ružne duboko potiskujemo i zaboravljamo i uvijek se iznenadimo kada se oni slučajno ili neslučajno pojave. Šimunović na svjetlo dana donosi osobne svakodnevne trenutke, ponekada sasvim obične a ponekad i nestvarne, slažući ih poput raznovrsnih i raznobojnih dijelova u fantastični mozaik djetinjstva. U tom i takvom suočavanju sa slikama iz ovoga impresivnoga ciklusa sjećamo se vlastitih doživljaja i proživljenih emocija, smiješeći se stidljivo.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Figurativni niz slikara Mladena Žunjića

HF

Kako je govorio Kurosawa

HF

Izložba Marka Kusmuka u Splitu

hrvatski-fokus

Tko te ranio…?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...