Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Identitetsko rastakanje hrvatske bunjevačke zajednice

Izjava Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU-a

 

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti donio je izjavu u povodu proglašenja tzv. bunjevačkog jezika jednim od službenih jezika u Subotici koja glasi:

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika prosvjeduje zbog pokretanja postupka za proglašenje tzv. „bunjevačkog jezika” jednim od službenih jezika u Subotici. Ne osporavajući pravo svake etničke i nacionalne zajednice na vlastiti jezik, kao ni potrebu za njegovanjem dijalekata kojim govore manjinske skupine poput Bunjevaca, ističemo da se službeni status u pravilu daje standardnim jezicima (kao što su ostali službeni jezici u Subotici – srpski, mađarski i hrvatski), a ne nestandardiziranim idiomima poput novoštokavskog ikavskog dijalekta kojim u svakodnevnoj komunikaciji govore Bunjevci. Kada govore standardnim jezikom, Bunjevci u Vojvodini služe se većinom hrvatskim jezikom, a u manjoj mjeri srpskim. Proglašenje bunjevačkog govora službenim u Subotici može biti shvaćeno samo kao dio političkoga plana identitetskoga rastakanja hrvatske bunjevačke zajednice u Vojvodini.

U Zagrebu, 8. ožujka 2021.

Akademik Ranko Matasović, predsjednik Odbora

Povezani članci

GRADIŠĆE – Dvojezičnost u naobrazbi (14)

HF

Pismo drugu Beri

HF

Posjetite novi mrežni preglednik Hrvata u Srbiji

HF

Nova zbirka Franje Mladena Nikšića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...