Hrvatski Fokus
Kultura

Moje su figure simbol svega, ljudske figure

Ne slikam ni zbog slave ni zbog novaca

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Duško Šibl, istaknuto je ime aktualnih hrvatskih stvaralaca. Sredinom rujna izlaže na zajedničkoj izložbi s fotografom Željkom Koprolčecom u varaždinskoj galeriji Zlati ajngel.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/Dusko-Sibl-3.jpg
• Izložba se otvara trinaestog rujna.
Da, izložba se otvara 3. rujna u poznatoj varaždinskoj galeriji Zlati ajngel. Izlažem zajedno sa svjetski poznatim fotografom Željkom Koprolčecom, njegove se fotografije nalaze u New Yorku u MoMI. Koprolčec je bio inspiriran mojim radom, vidio je određene sličnosti između svoga pristupa fotografiji ženskom tijelu i moga slikarskoga pristupa ljudskom tijelu. Vidio je sličnost u dinamici, u pokretu, u klaustrofobiji ponekad, u kompoziciji. Drage volje sam prihvatio njegov prijedlog za izložbu. Izlažem desetak svojih slika a on desetak svojih fotografija u galeriji koja ima dvije razine. Radovi ne će biti odvojeni već će biti pomiješani. Zgodno je što se izložba održava za vrijeme Varaždinskih baroknnih večeri. Dogovor je da bih ja trebao u galeriji po modelu nešto naslikati pred publikom. Jako mi je važan proces rada.
 
• Kako će funkcionirati svijet slika i svijet fotografije, zajedno?
Bitna je kompozicija. I za sliku i za fotografiju važna je kompozicija. Čovjek sâm fotoaparatu sugerira. Svaki fotograf ima svoj način. Kao i u slikarstvu.
 
• Slikate vrlo energično i ta se energija osjeća na Vašim slikama. Na fotografijama se osjeća određena napetost.
Ponekad ubijem sliku jer je previše energije. Da, na fotografijama se osjeća uzbudljivost.
 
• Slikate najčešće ljudska tijela, naga tijela u pokretu?
Moje su figure simbol svega, ljudske figure, ne oblačim figure jer ih to sputava. Kada gledam baletnu predstavu ne volim da kostimi sputavaju, volim da se vidi pokret mišića i tijela. Meni je najvažniji pokret.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/06/kola-pelikan_5cfe3e9a8e966.jpg
• Vjerni ste slikarstvu.
Kod mene je to potreba za slikanjem, nužnost. Ne slikam ni zbog slave ni zbog novaca.
 
• Nakon varaždinske izložbe što je u planu?
Trebao bih imati u Mimari iduće godine, u ožujku, malu retrospektivu, oko četrdeset slika iz svih segmenata moga opusa. Spremam izložbu i za Waldinger u Osijeku. Za ovu godinu pripremam izložbu u Voloskom, nedavno sam se preselio iz Dubrovnika u Opatiju. Za godinu dana izložiti ću u Sarajevu moje likove iz Marina Držića za vrijeme filmskog festivala.
 
• Novosti u atelijeru?
Donio sam slike iz Dubrovnika, spremam se za slikanje. Dubrovačke su slike drugačije od zagrebačkih.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ciklus skica u akrila s uznemirenim motivima Duška Šibla

hrvatski-fokus

Gdje si bio ti..?

HF

Lučić – strastveni bariton i roker u duši

HF

Čvrsto jedro od hrapavog platna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više