Hrvatski Fokus
Kultura

Ostaje dojam da nisam uradio sve

Ako Bog da, ostaje još projekata koje želim dovršiti, s nadom da ću to i ostvariti

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor iznimnog opusa i europskog ugleda, slikar Matko Trebotić, nedavno je dobio nagradu iz Rovinja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/matko_trebotic.jpg
• Gospodine Trebotiću, nedavno ste dobili novu nagradu za Vaše djelo. Nagrada je došla iz Rovinja.
Da, dobio sam jednu od tri nagrade Likovne kolonije Rovinj 2019., što me je ugodno iznenadilo i jako obradovalo jer mi je dodijelio stručni žiri mladih kunshistoričara a to znači razumijevanje mladih za moje djelo. Nagrađen je rad na papiru iz ciklusa Mediteran, nastalog ove godine.
 
• Koliko su nagrade, priznanja, važni umjetniku i vani i kod nas?
– Ne treba davati preveliku važnost nagradi ali ne treba je ni poodcjenjivati jer ona pokazuje da je vaš rad prepoznat i cijenjen od novih mladih nadolazećui stručnjaka a to je cilj umjetnosti, da traje, da bude suvremena i da diše duhom vremena. Ova ocjena „drži vodu“, kako kod nas tako i u inozemstvu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/tr2.jpg
• Kako su se razvijali ključni motivi u Vašem opusu?
– Moji artistički motivi su meni zadani samim rođenjem, odrastanjem, školovanjem. Sve je to bilo zadano rodnim  otokom, kao i gradom odrastanja, njihovim svjetlom i sjenama. Sve se to događa u mom obzoru Dalmacije i kulturološkoj slojevitosti hrvatske obale Jadrana.
 
• Jeste li naslikali sve što ste zamislili, željeli?
– Puno toga sam uradio na polju vizualnih umjetnosti od preko 150 samostalnih izložbi,radu u kazalištima, prostornih izložbi, skulptura, grafičko pjesničkih mapa…, ali ostaje dojam da nisam uradio sve, da ako Bog da, ostaje još projekata koje želim dovršiti… s nadom da ću to i ostvariti.
 
• Niste se zasitili slikanja, slikarstvo vam nije dosadilo?
– To je kao da me pitate, jesam li se zasitio života jer meni je umjetnost kao život, kao obitelj,kao zavičaj. Ona je nerazdvojiva od pojma opstojnosti. Nekako kad radim, stvaram, onda dišem,živim a živjeti nikada nije dosadno.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/1_24166570.jpg
• Što je trenutačno novo u atelijeru?
– Praktično u atelijeru nema ništa novog, već kao i svih prošlih pedeset godina mog javnog djelovanja, neprestani svakodnevni rad, istraživanje nekog vizualnog apsoluta u potrazi za glazbom i svjetlošću.
 
• Planovi, izložbe,monografije…?
– Za sljedeću je godinu planirana knjiga radnog naslova „Trebotić u zrcalu kritike“ u izdanju Galerije umjetnina iz Splita. Urednik je ravnatelj Galerije umjetnina, prof. Branko Francesci. Tu će biti zastupljeno preko trideset autora, naših i stranih. Što se tiče izložbi, ima ih u planu i uinozemstvu i domovini. Toliko o planovima. Sve se svodi na uporni rad. A rezultat toga, izložbe, nekako dolaze same od sebe.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Iz poštovanja prema svakoj žrtvi

HF

Velika Onofrijeva česma

HF

Doba napretka

HF

Samo jedna iskra

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...