Hrvatski Fokus
Gledišta

Žigmanov se brine za Srbe, a ne za Hrvate

Novosadski grafit »UBI HRVATA DA ŠIPTAR NEMA BRATA«!

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom grafita mržnje u Novom Sadu ispisanom na jednoj prodavnici 3. rujna 2019. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/grafit-ns-2-620x350.jpg
Na portalu „021.rs“ od 3. rujna 2019. godine oko 13.00 sati objavljena je vijest da je na fasadi prodavaonice u Ulici Milenka Grčića u Novom Sadu osvanuo grafit „UBI HRVATA DA ŠIPTAR NEMA BRATA“! Dalje se kaže da su građani Novog Sada ispričali “021.rs” da na okolnim zgradama ima dosta navijačkih grafita, ali ovakvih poruka mržnje nema i da je netko izgleda ciljano ovo pisao da bude vidljivo jer veliki broj ljudi tuda prolazi zbog nekoliko prodajnih objekata. Fotografiju grafita mržnje “021.rs” je proslijedio Gradskim službama i nešto prije 14.00 sati javljeno je da je grafit prekrečen.
 
Prvu reakciju na ovaj događaj čitamo na portalu “Jutarnji Vijesti” 3. rujna 2019. godine u 21.55 sati, koja glasi: Nakon što je danas u Novom Sadu osvanuo veliki grafit mržnje “Ubij Hrvata da šiptar nema brata”, večeras se priopćenjem oglasila Samostalna demokratska srpska stranka i osudila taj događaj: "Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a", priopćili su iz SDSS-a, a u potpisu priopćenja stoje šef stranke Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević i predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić.
 
Poslije ove brige Milorada Pupovca i drugih drugova za ovdašnje Hrvate, posebice nas srijemske, svi smo spokojni, a sutradan, kada smo čitali na istom portalu “Jutarnji Vijesti” (4. rujna 2019. godime u 12.12 sati) i priopćenje DSHV-a,  postali smo i sretni i veseli: “Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazio je zabrinutost (na kojoj sjednici?) zbog prijeteće poruke u Novome Sadu, kao i zbog toga što nije bilo njegove osude lokalnih vlasti, ali je pozitivno ocijenio reagiranje predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca. Tako što Hrvate u Srbiji može samo hrabriti da ustraju u svojim zalaganjima za postizanje pune ravnopravnosti u Srbiji, unatoč svim izazovima kojima smo izloženi. Naravno, DSHV i HNV bit će i nadalje konstruktivni politički čimbenik u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima te nastaviti razvijati dobre odnose s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj, SDSS-om i Srpskim narodnim vijećem.“
 
I sve bi bilo lijepo da se iz ovog  jasno ne vidi da DSHV i HNV nisu prvi reagirali na vijest koja je u istom danu obišla cijeli svijet. I onda ne bih pisao ovo otvoreno pismo da se za puna tri dana u vezi grafita mržnje u Novom Sadu još uvijek na svom twitteru nije oglasio g. Tomislav, “HRabri” zastupnik 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, a na kojem se inače promptno oglašava povodom svega i svačega! Posljednji tvitter je od 30. kolovoza 2019. godine u kojem g, Tomiska ponavlja osudu “napada na Srbe u selima pored Knina”, a podsjetimo se da je prešutio i Dan državnosti Republike Hrvatske!
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Od pravaša do – papiga

HF

Sloboda govora, pisanja, slikanja i ostale slobode izražavanja u javnosti

HF

Žigosanje – ostvarenje programa SANU-a

HF

Pismo Josipu Zankiju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više