Hrvatski Fokus
Kultura

Fotografija je uvijek kreativan čin

Moji aktovi rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla

 
 
Željko Koprolčec, suvremeni je hrvatski fotograf, umjetnik svjetskog ugleda. Na zajedničkoj izložbi u Varaždinu sredinom rujna izlaže sa slikarom Duškom Šiblom.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/zeljkokoprolcec.jpg
• Početkom rujna izlažete u Varaždinu, u galeriji Zlati ajngel na zajedničkoj izložbi, sa slikarom Duškom Šiblom, on slike, vi fotografije.
– Da, osobno mi je  jako drago ponovo  izlagati u  tom prostoru i zahvaljujem se na podršci organizatorima g. Sačiću, voditelju Galerije  i g. Meseku, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin kao istaknutim  predstavnicima varaždinske kulturne scene koji su vidjeli potencijal koncepta koji smo im ponudili.
 
• Što povezuje fotografije i slike?
– Radove koji će biti prikazani na izložbi povezuje inspirativnost  ljudskim tijelom, naša likovna poetika i imaginacija koju je svaki predstavio u svojoj maniri. Sve odabrane fotografije imaju svoju priču i zajedno čine jednu cjelinu koja je zanimljiva nama, a nadamo se i publici.
 
• Izlažete aktove. Što je ključno u Vašem pristupu motivu?
– Bitan mi je motiv koji me inspirira i koji će moći izraziti moj senzibilitet i likovni doživljaj. Moji aktovi su impostirani, nastaju u studijskim uvjetima i rezultat su promišljenog pristupa i pozornog korištenja svjetla, koji prikazuju jednu ravnotežu i lišeni su suvišnih detalja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/eljko-Koprolcec-3-560x840.jpg
• Nekoć su umjetničke fotografije bile crno bijele. Danas je drugačije.
– Pitanje crno bijele ili fotografije u koloru spada u specifičnosti likovnog izražavanja i fotografsku tehniku stvaranja, kao i korištenje klasične  ili digitalne fotografske opreme. Fotografija nije umjetnička po tehnici, nego po autorskoj ličnosti, po fotografu koji je zabilježio trenutak i ostavio svoj umjetnički ili amaterski potpis.
 
• Što potencijalni motiv mora imati da bi privukao Vašu pozornost?
– Motiv mora pobuditi moju snažnu fotografsku asocijaciju, kad je riječ o aktu snimam fine art fotografiju akta, portreta i retro eseje u maniri art decoa i tu je većinom definirano tko i što se u to može uklopiti.
 
• U fotografiji, odnos kolora i crno bijeloga.
– Svaka vrsta fotografije ima svoje specifičnosti u smislu tehničkih i  kreativnih mogućnosti, ja ne pravim razliku i ne potenciram pojedinu  fotografsku estetiku. Sviđa mi se misao da je fotografija uvijek kreativan čin i ogledalo autorovog potencijala.
 
• Vaše se fotografije nalaze u inozemstvu u važnim institucijama.
– Ovdje je riječ o struci i važno mi je da su neki moji radovi prepoznati po svojoj vrijednosti i inovativnosti, neovisno je li riječ o našoj kulturnoj ustanovi ili svjetskoj. Jednako mi je važan Muzej za umjetnosti obrat, kao i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku. Imponira mi  činjenica da je moja fotografija dio fundusa neke zbirke i dio fotografske baštine koja  će imati svoj život i biti dostupna  javnosti neovisno o meni.
 
• Gdje je fotografija, općenito, danas?
– Mi smo danas civilizacija koja je  orijentirana na sliku. Fotografija je snažan medij međuljudske komunikacije, a najnoviji tehnološki trendovi su u službi fotografije. Institucije koje se bave fotografijom i  fotografskom djelatnošću trebali bi biti edukativni punktovi koji bi afirmirali taj medij osobito u našoj sredini koja još nedovoljno razumijeva potencijal fotografije u artističkom smislu. 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/eljko-Koprolcec-2-560x840.jpg
• Što je novo u atelijeru?
– To su tematska predavanja i programi namijenjeni edukaciji u sklopu edukativnih angažmana i sistematizacija foto arhivske građe za retrospektivu.
 
• Planovi…?
– Kreativan rad, promocija i prezentacija fotografske umjetnosti ,projekti vezani uz reklamnu fotografiju, fotografski susreti i radionice u sklopu projekta umjetničkih druženja posvećenih fotografiji koje sam pokrenuo u dvorištu svoga ateliera na Krešimirovom trgu u Zagrebu, do retro eseja, ima ih puno.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Novi ciklus Miljenka Bengeza

hrvatski-fokus

Domovina emigranata

HF

Slojevita simbolika kolora Nevena Otavijevića

HF

Stjepko Mamić u Ahwazu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...