Hrvatski Fokus
Kultura

Sugestivne slikoskulpture Bojana Doleneca

Ciklus nudi raznolike mogućnosti komunikacije, otvara mnoštvo upita

 
 
Akademski slikar Bojan Dolenec, istaknuto je ime srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Autor je nekoliko zanimljivih i složenih slikarskih ciklusa.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/Sugestivne-slikoskulpture-Bojana-Doleneca-1-834x840.jpg
Nedavno je realizirao niz atraktivnih slikoskulptura, izvedenih u kombinaciji alabastera i akrila na podlozi srednjega formata. Možemo reći i da njegov novi ciklus čine reljefi s motivima krajobraza, osvijetljeni, prepoznatljivi i delikatni, sve do posve tamnih, noćni reljefa, u jednoj boji ili tek njih nekoliko. Taj tajanstveni imaginarni krajobraz ponekad sliči engleskom vrtu a ponekad surovoj obali koje se svakako moramo dokopati.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/miroslav-pelikan-300x389.jpg
Miroslav Pelikan
 
Katkada sam dojma, kako Dolenec u svakoj slikoskulpturi ispisuje doživljaje, ugođaje, sentimente proteklog dana, bilježeći emotivno utisnuto u sjećanje,u svoj slikarski dnevnik, govoreći bojom, bojama ili oblicima, riječ, gestu, misao, san. Ciklus reljefa srednjeg formata, u zahvalnoj kombinaciji, oslikanog akrilom alabastera, omogućuje autoru brojne varijacije na sve ono što nas okružuje, u čijem smo obruču, u čijoj smo zaštiti zaklonjeni.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/09/dolenec-akrilik-na-alabasteru.jpg
Ciklus reljefa s motivom nestvarnog pejzaža vrlo je sugestivan, nudi raznolike mogućnosti komunikacije, otvara mnoštvo upita, o postojanju nas samih, o sjećanjima i zamišljanjima, tko smo, što smo i kamo napokon idemo. Nadahnuti ciklus Bojana Doleneca vrlo je odmjeren, nenametljivog kolora, promišljajući.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Krležina pisma Marijanu Matkoviću…

HF

Mogle bi mi pjesme pobjeći

HF

Horizont u svijesti čovječanstva

HF

Pokrenut Zadarski književni ljetopis

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...