Hrvatski Fokus
Kultura

Australska Hrvatica izlaže u Splitu

Frances Andrijich: "Godina opasnog življenja"/The Year of Living Dangerously

 
 
U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 24. rujna 2019. otvorena je izložba svjetski poznate australske fotografkinje hrvatskih korijena, Frances Andrijich. Splitskoj publici Andrijich se predstavlja ciklusom fotografija „Godina opasnog življenja“ /The Year of Living Dangerously, koji je nastao kao fotografski zadatak na temu adaptacije istoimenog romana Christophera Kocha za potrebe predstave kazališnog festivala Black Swan u Perthu 1999. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/hqdefault.jpg
Cilj zadatka bio je konstruirati fotografski arhiv glavnog junaka Kochove novele, Billyja Kwana, australskog Kineza koji boluje od ahondroplazije (poremećaja patuljastog rasta). Kwan je živio u Indoneziji i radio kao kamerman, a njegova intimna opsesija bila je bilježenje mučnog i surovog života indonezijske sirotinje u zamrznutim, nepomičnim fotografijama. Riječ je o iznimno kompleksnom i zahtjevnom zadatku, koji je od autorice zahtijevao suverenu fotografsku interpretaciju literarnog predloška te rizičan boravak u rubnim, siromašnim i zapuštenim četvrtima velikih indonezijskih gradova. S obzirom da je radnja Kochova romana smještena u 1964./1965., snimljene fotografije morale su imati 'patinu' šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nastala serija crno-bijelih fotografija, kao fotografska interpretacija poznatog romana, svjedoči o iznimnom talentu i sjajnom umjetničkom senzibilitetu Frances Andrijich.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/slide32.jpg
Frances Andrijich aktivna članica ACMP-a, dobitnica je brojnih nagrada. Redovito izlaže i objavila je jedanaest knjiga. Njezin je rad krasio časopise, knjige i kampanje u Australiji i širom svijeta, uključujući Gourmet Traveller, Australian Geographic, Australski časopis Weekend i Good Weekend.
Izložba se može pogledati do 17. listopada.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Multimedijski sadržaji su snimljeni novom generacijom kamera

hrvatski-fokus

Golubica iz crnoga maslinika

hrvatski-fokus

Ciklus Umjetnik kod Meštrovića

HF

Jedan dan

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više