Hrvatski Fokus
Kultura

Carminho – glas koji sadrži povijest fada

Portugalska pjevačica u Lisinskom nastupa 2. listopada

 

U nedjelju, 2. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog očekuje nas jedinstveno glazbeno putovanje uz jednu od najhvaljenijih pjevačica fada njezina naraštaja.

Carminho je umjetnica kreativnog izričaja i posebnog senzibiliteta koja nije izabrala fado, već je fado izabrao nju… Fado nije samo iz prošlih vremena, to je žanr koji u svojem najboljem izdanju – a to je kada ga pjeva Carminho – zaustavlja vrijeme…

Kao kći poznate fado pjevačice Terese Siqueire, Carminho je od rođenja bila okružena fadom i gitarama. Iako je odmalena pjevala i oduševljavala svojim glasom, redom je odbijala ponude za snimanje albuma želeći steći zrelost koju zahtijeva izvođenje fada. Nakon završetka studija, putovala je svijetom, sudjelovala u humanitarnim misijama te je tek nakon toga odlučila prepustiti se umjetničkim putovanjima.

Svojim albumima i koncertnim turnejama osvojila je srca publike širom svijeta, a posljednjim diskografskim izdanjem Maria predstavila se i kao producentica te vrhunska pjesnikinja i skladateljica stekavši status jedne od najvećih umjetnica u povijesti portugalske glazbe. Časopis London Jazz News album je opisao kao “prekrasno ostvarenje; fascinantno raznolik, a opet ravnomjerno očaravajući album”, dok su o njezinu čudesnom glasu Público i Songlinesi napisali da je „glas koji u sebi ima povijest fada“ te „glas koji je predivno prozračan i zapanjujuć“.

Njezino glazbeno putovanje izgradilo ju je kao umjetnicu snažne i promišljene odlučnosti koja nikada ne zaboravlja svoje korijene, u sebi nosi jezik nekoliko stoljeća, ali je Carminho itekako prisutna u svojem naraštaju – očiju uprtih prema svijetu i budućnosti. Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Portugala u Hrvatskoj u povodu obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Portugala.

Ulaznice, po cijenama od 150, 200 i 250 kn (19,91, 26,54 i 33,18 €) dostupne su na blagajni Lisinskog te online na www.lisinski.hr.

Anđelka Felja

Povezane objave

Novi ciklus akrila, kombiniranih tehnika

HF

Cvrčak na hrvatskom ognjištu

HF

Svi oblici lijepoga

HF

Dokumentaristički i objektivno foto istraživanje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više