Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus kolaža Duška Šibla

Prisjećanje na svoje davne londonske dane

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor s dvije adrese, zagrebačkom i londonskom, slikar Duško Šibl, pored ulja, po kojima je i poznat i cijenjen, u tišini atelijera ili kojeg drugog prostora radi i na ciklusu kolaža.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/10/dusko_sibl.jpg
O radu na kolažima  Šibl kaže: „Što vam mogu reći osim istine? Kad sam u Londonu stanujem kod prijatelja, pa mi nije zgodno packati s bojama po stanu – pogotovo jer imam običaj razmahivati kistom pa boja leti na sve strane. Zato sam odlučio pokušati slikati na "suho" šarenim papirima umjesto bojama. A ovaj Novi londonski ciklus je rezultat.“
 
 Na pitanje što osobitost novoga ciklusa Šibl ističe: „Oni su na neki način povratak na tematiku mojih ranijih londonskog slika o uličnom životu, pankerima i Novim Romanticima“.
 
Pred nama se nižu listovi papira s rasplesanim figurama, koje katkada sliče kostimografskim rješenjima plesnih predstava ali i raznovrsnim modnim izričajima jednoga vremena, kada je odjednom gotovo sve bilo dopušteno. Na kolažima promiču neopterećeni vremenom, stvarnošću, određenjima društva, muškarci i žene, izvijeni u privlačnom ritmu, likovi proteklog vremena, likovi sjećanja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/10/Dusko-Sibl-4-840x586.jpg
Dojma sam kako ove nesvakidašnje figure skladno povezuju u jednu cjelinu dva svijeta, sjećanje na proteklo i život u kojem smo trenutno, umjetnički izraz prikaza pojedinih životnih situacija i realno življenje u sadašnjem vremenu i prostoru. Rekao bih da Šibl govori o svijetu, koji je istodobno i imaginaran i stvaran, dok se on, slikar kreće  o tankoj crti koja ih konačno povezuje (ili ipak razdvaja).
 
Kolaže Duška Šibla krasi izniman kolor, snažan ali i odmjeren, izrazit i suptilan. Šibl se prisjeća svojih davnih londonskih dana, vremena posebne atmosfere, bunta protiv ustaljenih normi, nesputane slobode govora i ponašanja, bilježeći doživljeno i zapamćeno u tehnici u danas rijetkoj tehnici kolaža.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

E, da su mi opet topovi od blata

HF

Čežnje za govorom

HF

Junac bjegunac

HF

Ne održavaju se Marulićevi dani

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...