Hrvatski Fokus
Kultura

Sjećanja dubrovačkog slikara Mara Kriste

Slike u ulju prepune su energičnosti, motivacije i snage

 
 
Dubrovački akademski slikar Maro Kriste, istaknuti je autor srednje generacije aktualnih hrvatskih stvaratelja, izlagao je na nizu zapaženih izložbi, i danas kontinuira slika u svom atelijeru, a što drugo, nego Grad i njegovu bližu ili dalju okolicu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/Maro-Kriste-2-795x840.jpg
Da, Maro svakodnevno portretira Dubrovnik, iz dana u dan okružen brojnim i privlačnim motivima, kako lijepe i sačuvane povijesne arhitekture tako i krajobraza uokolo. Međutim, valja istaknuti kako slikar portretira Dubrovnik, ne bazirajući svoju gestu na trenutnim emocijama, bez kojih nema ništo, no one prolaze kroz njegov gusto satkani filtar vlastitih sjećanja, prilagođavajući motiv i kreirajući zasebno specifično autorsko djelo.
 
Maro Kriste voli izraziti kolor i doista kolor je njegovo drugo ja,njegov je  kolor nanešen snažnim i odlučnim gestama, čvrstim i odlučnim u građenju slike, u novom slaganju poznatog motiva u cjelini ili u fragmentu, bilo da je riječ o crkvi sa zvonikom i trgom ili o segmentu obale koju još krasi sačuvana priroda.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/0000000000_maro_kriste.jpg
Slike u ulju Mara Kriste prepune su energičnosti, motivacije i snage, kao da su protkane toplim i životnim sunčanim zrakama, koje ostaju živjeti unutar boje, iznad platna, ne zarobljene već su dragovoljno tu.
 
Maro Kriste je uspješno razvio i učvrstio svoj osobni stil slikanja, gradeći svoju izražajnosti na kontinuiranom i strastvenom radu. Valja istaknuti kako su njegove slike i oda životu, ali i divljenje ljepoti jer bez toga Maro ne bi bio slikar.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ljubav, samo ljubav

HF

Pjesma o objavljenim knjigama   

hrvatski-fokus

Priručnik koji će doprinijeti tomu da nas se lakše razumije

hrvatski-fokus

Tekuća ulja na platnu Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više