U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici održan je “Chtef Zagorski chef”, deveto po redu natjecanje sedmorice vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama. Ove godine to su bili proizvodi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije – zagorski puran i mlinci te zagorski štrukli, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a za koje se također uskoro očekuje potvrda o dobivanju zemljopisnog porijekla na EU razini.
Josip Bival – pobjednik
Žiri je svojim jelom očarao i odnio pobjedu Josip Bival iz marijabistričkog Blue Sun hotela Kaj, drugi je bio Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, Mokrice, dok je treće mjesto pripalo Mislavu Božiću iz Hotela Villa Magdalena, Krapinske Toplice. Pobjednik je rekao kako je biti najbolji zagorski chef dobar osjećaj te nam otkrio recept pobjedničkog jela. – Pekao sam puricu na niskoj temperaturi dugo vremena. Iskoristili smo cijelu puricu, jer smo od kostiju pripremili umak, a za desert smo dimili štrukle i poslužili kuhane s umakom od sira – otkrio je pobjednik. Natjecali su se još Marko Šturlan iz Majsecovog mlina, Ivan Knezić Prigorec iz Termi Jezerčica, Mirko Ljubić iz Termi Tuhelj i Matija Cvrtila iz Kleti Kozjak. Ocjenjivačku komisiju činili su Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala “Oblizeki” i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada.
Branko Čukelj čestitao je svim sudionicima. – Tema koja je bila zadana ove godine, je pogođena. Natjecatelji su bili jako kreativni, dali su si oduška u tome da prezentiraju zadane namirnice na jedan drugačiji način i vjerujem da sva ova jela mogu zadovoljiti goste u zagorskim restoranima. Naravno, bilo je detalja koji su išli na korist ili na štetu samih natjecatelja, poput okusa i prezentacije, ali sve u svemu, prezentacija je bila jako dobra, a jedno je jelo ipak iskakalo u odnosu na druge i donijelo pobjedu Bluesun hotelu Kaj. Radilo se o razlici od jednog ili dva boda u konačnom poretku. Što se tiče primjedbi, one su se više odnosile na odabir vina koje će se posluživati uz pojedino jelo. Primjerice, ako su uz jelo poslužili nekakav slatki umak, onda je tu trebalo biti vino koje prati tu slatkoću, a ne nešto kiselo – rekao je Čukelj, dodavši i kako, unatoč tome što su zagorski puran s mlincima i štrukli tradicionalna jela prepoznatljiva diljem svijeta, uvijek ima mjesta za kreativnost, inovativnost i nove načine prezentacije.
Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. PrihvatiPročitaj više