Hrvatski Fokus
Aktualno

Novi ‘Orašar’ od 29. studenoga u HNK-u

Malakhov: Novi 'Orašar' bit će pravo iznenađenje

 
 
Baletna bajka ‘Orašar’ HNK-a Zagreb, u novom ruhu čiju koreografiju i režiju potpisuje Vladimir Malakhov, premijerno će na pozornici središnjeg nacionalnog teatra zaigrati 29. studenoga, a bit će to, kako je najavljeno u HNK-u, čarobno inovativno čitanje jednog od najljepših djela klasične baletne umjetnosti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/kuxc2hkvkhfnosta2gfn.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg
U povodu obilježavanja Dana hrvatskoga baleta u ponedjeljak, 4. studenoga, kada počinje i prodaja ulaznica za novog 'Orašara', HNK će otvoriti svoja vrata građanima, koji će tako moći pogledati neke od prizora nove HNK-ove produkcije slavne baletne bajke 'Orašar' u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova. Kako se ističe u najavi, građani će imati priliku prvi vidjeti dijelove novog baletnog uprizorenja popularnog božićnog baleta. Uvid u pripreme za najviše iščekivanu baletnu izvedbu sezone počinje s baletnim vježbama s pedagogom Vladimirom Malakhovim u 11.30 sati, nakon čega u 12.45 sati slijedi prikaz odabranih scena iz baleta 'Orašar'.

Ulaz na Dan hrvatskog baleta za sve građane je slobodan, no zbog ograničenog broja mjesta ulaznice za događanje moguće je preuzeti na blagajni kazališta do nedjelje, 3. studenoga, ili do popunjenja gledališta. Svaki posjetitelj moći će preuzeti maksimalno dvije karte.

Najavljujući novo uprizorenje kultnog baleta na konferenciji za novinare u foajeu HNK-a u Zagrebu, intendantica Dubravka Vrgoč kazala je kako je riječ o značajnom projektu koji određuje novu kazalištu sezonu toga teatra.
– Predstava za koju se u vrijeme Adventa u HNK-u Zagreb tradicionalno traži karta više, ‘Orašar’ nije obična predstava, nego predstava koja na neki način predstavlja zaštitni znak ovoga kazališta, rekla je Vrgoč.
‘Orašar’ je prvi put u HNK-u Zagreb postavljen 1931. u režiji i koreografiji Margarete Froman, rusko-hrvatske balerine, pedagodinje i koreografkinje koja je, kako je napomenula Vrgoč, zaslužna što postoji hrvatski balet. Posljednje je uprizorenje postavljeno 2011. u koreografiji i režiji engleskog koreografa Dereka Deana.
– Nakon osam godina, ove ćemo godine imati priliku vidjeti jednog novog i drugačijeg 'Orašara', poručila je Vrgoč.
U novoj sezoni Orašara će koreografski i režijski postaviti baletni umjetnik svjetske reputacije Vladimir Malakhov, koji je s baletnim ansamblom HNK-a Zagreb već uprizorio popularno ‘Labuđe jezero’.

Premijera će biti 29. studenoga, a zbog iznimnog interesa za tom slavnom baletnom bajkom, Vrgoč je najavila čak 20 izvedbi, s time da će se u njima izmjenjivati različite postave koje će uključivati vrhunske baletne prvake i soliste ansambla Baleta HNK-a Zagreb.

Vladimir Malakhov (1968.), ukrajinski je baletni umjetnik izrazito lirična plesnog stila i savršene plesne tehnike koji su mu priskrbili epitet jednog od najboljih plesača stoljeća. Dobitnik je prestižnih međunarodnih strukovnih nagrada, a od kraja prošloga stoljeća sve više se bavi baletnom pedagogijom i koreografijom.
Malakhov je zahvalio na pozivu i prilici za još jednu suradnju s HNK-ovim baletnim ansamblom, nakon, kako je naglasio, ‘divnog prethodnog iskustva na baletu 'Labuđe jezero'‘.
– Ovog puta želim napraviti nešto što će biti prava bajka, koju će svi koji je dođu pogledati poželjeti vidjeti ponovo. Nastojim oblikovati izvedbu tako da bude lako razumljiva široj publici, a istodobno da bude zanimljiva plesačima, da im predstavlja užitak, jer ako koreografija ne pruža užitak, onda čitava izvedba ne ide nikuda, rekao je Malakhov.

Otkrio je kako već ima u glavi gotovu kompletnu koreografiju, a u kreativnom procesu nastajanja cjelovite predstave veliku pozornost daje zasebnom radu sa svakim plesačem posebno, gdje svaku ulogu pojedinačno oblikuje poput skulpture.
– Ne ću vam reći ništa više! Kao što za Božić sve dok ne otvorite poklon ne znate što je unutra, takav će biti i naš 'Orašar' – pravo iznenađenje, poručio je.

Ravnatelj baleta Jakovina kao Drosselmeyer nakon 4 godine opet na sceni
Ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu Leonard Jakovina istaknuo je kako je Malakhov velika međunarodna zvijezda, jedan od najvećih plesača i baletnih umjetnika u posljednjih 30 godina, čiji je raspored ispunjen godinama unaprijed.
– Njega dobiti u HNK Zagreb stvar je čekanja i dobroga trenutka, kazao je Jakovina, a u viziji tog istaknutog koreografa novi ‘Orašar’ središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra bit će, kako je naglasio, postavljen ‘malo toplije’, uz kostimografsku, scenografsku ali i koreografsku estetiku određenu suvremenošću.
Ideja je, kako je rekao Jakovina, napraviti djelo koje će biti zahtjevno za plesače, koje će im istodobno dati priliku da se u njemu pronađu ali i priliku da mu daju vlastiti umjetnički dodir, zadržavajući pritom i Malakhovljevu virtuoznu koreografsku viziju.
– Posebnost HNK-ove nove produkcije bit će to što će Klara u drugome činu plesati veliki duet Šećerne vile s princem, otkrio je Jakovina, koji se tim povodom i sam odlučio ponovo vratiti na scenu nakon četiri godine pauze, i ulogom Drosselmeyera ‘zaokružiti jednu cjelinu svoje karijere’.
Otkrio je da će ‘Orašara’ igrati ukupno četiri ili pet podjednako vrsnih podjela koje će se smjenjivati kroz tri ili četiri predstave, a ideja je da se u budućnosti osigura još veći broj mogućih izvedbi toga popularnoga baleta. U ulozi Klare izmjenjivat će se Iva Vitić Gamerio, Asuka Maruo, Natalija Kosovac, Anamarija Marković i Miruna Miciu, a u ulozi princa Tomislav Petranović, Guilherme Gamerio Alves, Andrea Schifano i Simon Yoshida.
– U našem novom viđenju 'Orašara', bit će to magična i velika bajka tople atmosfere, osvježena na način da svaka osoba koja ju dođe pogledati iz kazališta izađe sretna, puna pozitivne energije, što i jest naš zadatak kao umjetnika, poručio je Jakovina.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Smijenili su me Pupovac i srpske Novosti

HF

Naš zabavni predsjednik Vlade

HF

Mađarizacija međimurskih Hrvata

HF

Odluka tužiteljstva do suda »putovala« 2,5 godine

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više