Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

“Aleksi” premijerno predstavljena u Zagrebu

U kina stiže 25. listopada

 
 
U sjajnoj atmosferi Girls Weekenda sinoć je u Zagrebu premijerno predstavljen film Aleksi, Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u naslovnoj ulozi.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2018/10/Aleksi-800x600.jpg
Aleksi, prvi domaći film namijenjen generaciji milenijalaca, stiže u hrvatska kina 25. listopada, nakon što je uz sjajne kritike otvorio ovogodišnji Puljski filmski festival. Naslovna junakinja filma vraća se kući sa studija i, budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskoga vinskog podruma. No Aleksi, poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.
 
O antijunakinji koja ruši sve stereotipe pa i one o ženama na hrvatskom filmu, prije same projekcije živo se raspravljalo na zanimljivom panelu koji je moderirala novinarka i urednica Vlatka Kolarović. Redateljica filma Barbara Vekarić, glumci Goran Marković i Aljoša Vučković, producentice filma Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan, ali i Lidija Bačić koja u Aleksi ima cameo ulogu, iz različitih su pozicija predstavili svoja iskustva i dojmove o položaju žene u našoj filmskoj industriji.
 
Najavni singl iz filma, Isprati od soli, ali i druge glazbene brojeve koje u Aleksi izvodi bend Goran i sateliti, a autorski potpisuje Tvrtko Hopek uživo je potom u Kaptol Boutique Cinema izvela grupa Les.
Zagrebačka premijera Aleksi privukla je mnoštvo ženske publike, ali i poznatih lica iz domaćeg javnog života – od influencera i glazbenih zvijezda do teoretičara filma – koji su dugotrajnim i toplim aplauzom pozdravili ekipu filma, a posebnu poruku Tihane Lazović, koja je upravo na snimanju novog filma.
 
Aleksi na Girls Weekend, reviji filma, hedonizma i inspiracije pogledati možete još danas od 18 sati u Kaptol Boutique Cinema, a sva bolja domaća kina stiže 25. listopada.
Aleksi je nastala u produkciji zagrebačkog Studija dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije.
 
Kritike:
 
S Aleksi… Tihana Lazović i Goran Marković zacementirali su svoj status kao Jennifer Lawrence i Bradley Cooper hrvatskog filma.
Cineuropa
Aleksi je predivno ispolirana priča više na tragu francuskog eskapističkog arta nego stereotipa „kamen, maslina i drača”.
Milena Zajović, Večernji list
…eskapističke sastavnice filma zapravo pomažu da se jasnije izoštri osnovni politički problem filma – problem generacije kojoj bijeg odavde nije socijalni, nego duhovni i higijenski imperativ.
Jurica Pavičić, Jutarnji list
Barbara Vekarić je s uspjehom položila debitantski nastup u dugoj formi, prije svega pokazavši da vlada zanatom, što se ponekad i mora podcrtati kada je u pitanju hrvatski film u kojemu se često miješaju želje i mogućnosti…
Mate Ćurić, Glas Istre
Film koji izgleda kao pravi film!
Marko Njegić, Slobodna Dalmacija

 

Nora Krstulović

Povezani članci

Ivici Luetiću nagrada za životno djelo

HF

Slovenski eurozastupnici u kriminalu

HF

Sramno neodazivanje Vlade Dominića

HF

Morbidni napad portala ‘Dnevno’ na legendu hrvatskog proljeća!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...