Hrvatski Fokus
Društvo

Prosjak na ulici

Gvardijan i milosrđe

 
 
Bio jednom jedan prosjak, koji je svaki dan prosio u dronjcima ispred franjevačkog samostana. Jedan dan se od gladi  sruši nasred ceste. Prođe jedan brat franjevac… I zaobiđe prosjaka. Nakon toga prođu više desetaka njih, i zaobiđu ga. Žurili su sa aktivnosti na nedjeljni ručak. No gvardijan samostana toga je dana neuobičajeno kasnio, tako da su mala braća započela ručak bez njega. Nakon nekog vremena usred ručka, ulazi gvardijan u blagovaonicu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/victorian-beggar.jpg
Naredi da se donese još jela, te prozbori: "Blagoslovljen vam ručak braćo moja! Hvaljen Isus i Marija, evo Vam još jednog brata!"
Novi franjevac bijaše mršav i upalih obraza, nekako izgladnio. Sveže obrijan i ošišana, u novom ruhu…
Franjevci ostadoše zgroženi kako im je to mimo pravila i iznenada banuo još jedan brat i ujedno stranac. Hoćete li nam se konačno predstaviti, upitaše ga braća? Ante… reče, ali ga gvardijan prekine! Braćo ~ ovo je onaj PROSJAK koji ležaše, a Vi ga ostavite bez pomoći… Ja ga podigoh ranjena, rane mu zavidah, očistih ga, okupah i obrijah i ošišah te ga obukoh u fratarsku odjeću. Ali Vi ga ne prepozna ste? Zašto…
Franjevci ostadoše u čudu.
Pa on je jedan od naše braće! – povikaše nek u nevjerici. Ne vjerujemo da je on taj prosjak? Zašto ste mu pomogli gvardijane tom prosjaku? Pa on nije isti kao i mi, on je prosjak a ne naš brat! 
Vidim da niste naučili ništa, o malovjerni – o vjeri u našeg Isusa! Pa on je ljudsko bi će isto kao i mi, i on zaslužuje božje ljubavi i milosrđa isto ko i Vi, koji ga niste iskazali ali vas Bog svejedno ljubi. Ja sam poput ISUSA, širim ljubav i vjeru na potrebe njegova milosrđa! A zato što sam kasnio na ručak, nije vrjednje od spašavanja još jednog ljudskog života! 
 

Julije Jelaska

Povezane objave

Od svetišta do hrvatske krivnje

HF

AFORIZMI – Interesni sukob ne postoji

HF

Gubitak vjere – više rata

HF

Dodjele priznanja Oskara znanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više