Hrvatski Fokus
Kultura

Liričnost, transparentnost i nježnost radova

Pregled radova umjetnika koji pripadaju kršćanskoj religiji

 
 
U povodu izložbe NIT u Dubrovniku razgovaramo s akademskom slikaricom Ivanom Jovanović Trostmann.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/11/naslovnica-nit.jpg
• Izložba Nit je otvorena 22. listopada 2019. Izazvala je veliki interes.
– Izložba je bila zanimljiva jer pokazuje pregled radova umjetnika koji pripadaju kršćanskoj religiji, ali isto tako katoličkoj i pravoslavnoj vjeroispovijesti  i svaki autor na svoj način opisuju lik Isusa Krist tj. Nit koja nas povezuje.
 
• Koliko je umjetnika sudjelovalo?
– Izlagalo je 14 umjetnika. Otvaranje izložbe organizirano je uz glazbenu pratnju slavljeničkog zbora Effatha s voditeljem prof. Mihom Boškovićem i zbora sv. Anastasija s voditeljicom prof. Brankom Janković. Likovni postav Teo Trostmann i o. Stevan Kovačević. Uvodnu riječ imali su pater Vinko Maslać i don Marin Lučić kao i o. Dražen Tupanjanin. Sve uz blagoslov biskupa Mate Uzinića. Kroz predstavljanje večernjeg programa vodila nas je prof. Maja Žugaj-Borić.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/11/Nit_02.jpg
• Kako najjednostavnije predstaviti izložbu onima koji je nisu vidjeli?
– Umjetnici Dubrovnika u svojim radovima predstavili su impresionistički pristup temi i ne samo u oblikovanju likova nego i u atmosferi prizora, dok su gostujući umjetnici svojim likovnim izričajem predstavili likove Anđela, svetaca i Isusa Krista u stiliziranoj formi koja i bojom i elementima forme otvara percepiranje teme kroz likovnost ikona. Liričnost, transparentnost i nježnost radova dubrovačkih umjetnika naglašena je u susretu s ljepotom znalački oblikovanih i konturno naglašenih likova umjetnika koji pripadaju slikarima pravoslavne vjeroispovijesti. Zanimljiv susret.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Najljepša riječ

HF

‘Pedeset godina samoće’ Matka Trebotića

HF

Šokica

HF

Isprepleteno crno Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...