Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Dokle će se Bunjevci skrivati iza Hrvata?

Bunjevačke novine: Biskup Lajčo Budanović je ostavio veliku količinu zemlje za škulovanje Bunjevaca, nije spominjo Hrvate

 
 
Gosp. Tomislav, koji se inače izjašnjava kao “bunjevački Hrvat” (nepostojeća odrednica pri nacionalnom opredjeljenju) i koji je sa skupinom svojih poltrona, također “bunjevačkih Hrvata”, uzurpirao sve što pripada ovdašnjim Hrvatima, danas na svom  twitteru iznenada nastupa kao Bunjevac, ili se sadržaj twittera ne odnosi na njega, i kaže:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/hiding_in_the_haycocks_pd.jpg
Vojislav Šešelj, u vrijeme kada su srijemski Hrvati ubijani, prebijani i izgonjeni iz svojih domova i kada je u Hrtkovcima ubijen Mijat Štefanac, kaže: Smatram da svi Hrvati treba da se sele, osim onih koji su se odazvali mobilizaciji. Treba izuzeti i Srbe katolike, Bunjevce, koji uživaju punu ravnopravnost, a Hrvatima ćemo dati adrese prognanih Srba iz Zagreba i Varaždina. (Večernje novosti, 17. IV. 1992.)
A Bunjevci, kojih po zvaničnom popisu u Republici Srbiji danas ima 16.706, između ostalog, primjerice, kažu: Biskup Lajčo Budanović je ostavio veliku količinu zemlje za škulovanje Bunjevaca, nije spominjo Hrvate. Mi nemamo ni jedan prostor koji smo gradili ko zajednica, ništa nije bunjevačko. To što se jedan dio Bunjevaca izjašnjava ko Hrvati, to je njevo demokratsko pravo, al je isto tako i naše da se izjašnjavamo ko Bunjevci, al i da posidujemo ono što je naše. Dioba imovine koje imamo ko zajednica nikad se nije desila. Sve je pripalo komegod drugom ko tvrdi da je ono što si u stvari ti. Zamina teza i identiteta prolazi brez poslidica. Prirodno je da se bunimo i tražimo svoje pravo. (Bunjevačke novine, 16. VI. 2019.)
I dok Bunjevci u svojim obiteljima u donjotavankutskom trokutiću ne završe ostavinsku rasparavu, dok ne izbistre tko je od njih, odakle i kada došao u Vojvodinu, dok ne odluče tko je od njih u duši i srcu Hrvat ili to nikada nije bio Hrvat i dok se “bunjevački Hrvati” ne prebroje kao što su to učinili Bunjevci, g. Tomislav i skupina njegovih poltrona, koji ne mogu sakupiti više od par stotina potpisa “bunjevačkih Hrvata” koji žive u Srbiji, treba da se pod hitno skine sa grbače 57.900 Hrvata u Srbiji. I nitko nema ništa protiv Bunjevaca, rekao sam već da su oni u Srbiji ostvarili svoj san da budu poseban narod i to treba poštivati, ali nikako ne smije mala skupina „bunjevačkih Hrvata“ unositi smutnju i ispirati mozak 57.900 Hrvata u Republici Srbiji svojim prijevarama.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Europski parlament pozitivno cijeni političku participaciju Hrvata u vlasti u Srbiji

hrvatski-fokus

Vučić ‘posrbio’ Vojvodinu

HF

Četiri ciklusa Brankine zbirke

HF

Nasilje nelegitimne saborske većine POKRO u Hrvatskom saboru

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više