Hrvatski Fokus

Iako je HGK priznao da je ukrao njezino autorsko djelo i oštetio ju za 20 milijuna kuna, Arna Šebalj i dalje gubi pravne bitke

 
 
Više od 16 godina Zagrepčanka Arna Šebalj vodi pravnu bitku s Hrvatskom gospodarskom komorom koja je priznala da je ukrala njezino autorsko djelo – prvi program edukacije za agente u posredovanju u prometu nekretnina u Republici Hrvatsko – i time ju do sada oštetila za 20-ak milijuna kuna. Šebalj je 1995. godine krenula u privatni posao kada je Zagreb bio u dizalicama i kada se naveliko gradilo. Surađivala je s brojnim investitorima i posao je cvjetao. Tada je razmišljala kako bi bilo dobro sva stečena znanja pretočiti u program jer većina kolega agenata prodaje, koji su radili taj posao, o samoj građevini, stanovima, organizaciji prostora, materijalima, izvedbi i upisu vlasništva uglavnom nisu znali ništa. Nakon što je stvorila program, Šebalj je uskoro i ostala bez njega i od prve tužbe 2004. godine vodi pravnu bitku s Hrvatskom gospodarskom komorom oko svoga programa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/Arna_Sebalj.jpg
'Moj gubitak u svemu je oko 20 milijuna kuna i to prema informacijama iz HGK koje dobijem svake godine. Samo do 2010., kad je to bilo objavljeno na njihovim stranicama, iznos je bio 10 milijuna kuna. Riječ je o osobnom autoriziranom programu, zaštićenom kao autorsko djelo kod HAA, od Ministarstva prosvjete i športa (1998.) bio je verificiran te provođen dva puta godišnje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Zagrebu. Skupine su brojile od 25 do 35 polaznika. 'Ovdje je riječ i o sudskim putem potvrđenim autorskim pravima koje mi je na drzak i prijetvoran način preotela i plagirala Hrvatska gospodarska komora, koja se nalazi u nadležnosti Vlade RH', govori Arna Šebalj o dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi već godinama. Prema njezinim riječima, cijela priča oko slučaja vrlo je zanimljiva i pomalo neobična. Od samoga početka sudske tužbe nastoji ju se opstruirati na sve načine, pojedini sudovi idu tako daleko da kad im se dostavi tražena dokumentacija, onda se vraćaju dopisi s obrazloženjem kako su i neki obrasci napravljeni krivo ili pak nedostaju, a što, tvrdi Šebalj, nije istina jer svaki dopis poslan sudu, bilo u Hrvatskoj, bilo u Strasbourgu, gdje je nakon svega pokušala potražiti pravdu, fotografira, upravo kako bi izbjegla slične primjedbe.
 
Cijeli slučaj godinama leži u ladicama Ustavnoga suda
 
Zanimljiv je razvoj slučaja sa sudovima oko autorskih prava s HGK-om te su, prema njezinim riječima, odrađeni izravni pritisci i malverzacije na Europskom sudu u Strasbourgu pod utjecajem Vlade, Ministarstva pravosuđa, Vladina ureda za odnos s EU sudom, a sigurna je, kaže, i preko hrvatskih kadrova koji su ondje. Nakon što je preuzet prvi dopis za koji se tvrdilo kako je pisan na neispravnom obrascu i kako mu nedostaju tri dokumenta, te kako se šestomjesečni rok prekida tek kada je Sudu poslan potpun zahtjev, Šebalj je shvatila kako je koruptivna hobotnica u ovom slučaju jako velika jer je Sud zaključio kako kompletna dokumentacija nije poslana na vrijeme. Nakon krađe autorskih prava (u vrijeme Nadana Vidoševića vođeni su pregovori sa Šebaljevom oko novčane naknade za program), 2007., u srpnju, u praznom Saboru proguran je Zakon o posredovanju u prometu nekretninama. Riječ je o programu koji je Arna Šebalj osmislila i autorski zaštitila, a i danas još uvijek nema dozvolu za obavljanje toga posla. Naime, ustavna tužba vezana za utvrđivanje zakonitosti zakona donesenoga 2007. godine, kojim HGK preuzima monopol i na njezinu programu stječe dobit, koju su i javno na mrežnim stranicama pokazali, leži u ladici Ustavnoga suda. Šebalj ističe kako je svjesna da od odluke Ustavnoga suda nakon više od 11 godina ne može ništa očekivati.
 
U ustavnoj tužbi koju je podnijela još 2008. godine obrazložila je kako se Odredbama Zakona o prometu nekretnina 'nameće' HGK kao jedina 'ustanova' za provođenje obrazovanja za zvanje 'agent prodaje nekretnina', te bi se na taj način, kako se to restriktivno navodi u Zakonu o posredovanju u prometu nekretnina, moglo dogoditi da se ne priznaju ni osnovne, srednje i visoke škole bivše države pa bi svi trebali ponovo krenuti u škole, na fakultete i druge obrazovne institucije. Šebalj je u obrazloženju navela i kako se navedenim odredbama Zakona dovodi u pitanje opstojnost dosadašnjih programa za osposobljavanje za zvanje 'agenta prodaje nekretnina', kao i ustanove POU u Zagrebu koja se bavila (u suradnji s autorom programa) provođenjem toga programa, temeljem suglasnosti Ministarstva prosvjete i športa. U obrazloženju je još jednom napomenula kako se HGK koristi plagiranim programom zbog kojega se tada, 2008. godine, već četiri godine vodio sudski postupak na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a sada je taj predmet već četiri i pol godine na Vrhovnom sudu, i to u postupku revizije, a nikako se pomaknuti prema EU sudu.
 
Prošle godine u rujnu Šebalj je poslala dopis Hrvatskoj gospodarskoj komori, obraćajući im se sa zamolbom da joj kao idejnom začetniku i autoru prvoga programa edukacije za agente u posredovanju u prometu nekretnina u Republici Hrvatskoj izdaju potvrdu, s obzirom na to da se nakon više godina rehabilitacije poslije obavljenih operativnih zahvata u inozemstvu želi vratiti u posao kao agent u prodaji nekretnina, odnosno (po terminologiji) 'trgovac pojedinac'.
 
'Kako ste vi, tj. HGK, sada jedini koji izdajete tu potvrdu, prisiljena sam zatražiti ju od vas, iako imam uvjerenje izdano od strane POU i verificiranu od strane Ministarstva obrazovanja i sporta te upisanu u tada radnu knjižicu, sada u elektronski zapis pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Napominjem da kao idejni začetnik te autor i vlasnik programa edukacije još od 1995. godine, autoriziranoga kod HAA i verificiranoga od strane Ministarstva prosvjete i športa ne smatram se obveznom prolaziti edukaciju i pristupati polaganju ispita….' Dio je ovo dopisa koji je Šebalj poslala HGH-u. Odgovor je stigao vrlo brzo i u njemu je stajalo kako 'bez obzira na sve navedeno i uvažavajući u punoj mjeri njezino stručno znanje smatraju da u važećem zakonu kao niti u podzakonskim propisima nema uporišta za izuzimanje bilo koje kategorije osoba od obveze polaganja stručnoga ispita'.
 
Dopisi premijeru, ministrima, američkom veleposlaniku
 
Arna Šebalj je na dopis HGK ponovno odgovorila i skrenula im pozornost da je svoj zahtjev temeljila na svojemu autorstvu prvoga programa kojim je takva edukacija prvi put uvedena u obrazovni sustav RH, a ne na tome da je položila ispit kod druge institucije. Tijekom prepiski s HGK-om, Šebaljeva istovremeno piše Vladi Republike Hrvatske, ali premijer Andrej Plenković upućuje njezin dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, njegovu pomoćniku Ivanu Crnčecu, predstavnici Vlade pred EU sudom, Štefici Stažnik… Ni na jedan njezin zahtjev nije stigao odgovor. Kad je shvatila da nitko od nadležnih ne reagira na njezine dopise, Šebaljeva upućuje pismo američkom veleposlaniku Robertu Kohorstu gdje mu objašnjava cijeli svoj slučaj, naglašavajući kako već '16 godina vodi sudske postupke zbog vlasništva nad autorskim pravima programa obrazovanja koji joj nitko ne osporava kao autoru i vlasniku, no kroz sve smicalice i odugovlačenja u sudskim postupcima nema mogućnosti ostvariti svoje Ustavom zajamčeno pravo na pravično suđenje kao i suđenje u razumnim rokovima'. Arna Šebalj u dopisu posebno naglašava kako 'Hrvatska gospodarska komora s Vladom Republike Hrvatske kontrolira sudske postupke i onemogućuju joj pravo na rad' te ističe kako se godinama obraćala svima da se postupak riješi mirno te se isplate njezina autorska prava i dobit koja je na njima ostvarena, ali ništa od toga nije urodilo plodom. Naprotiv, danas ju se ovršuje po drugostupanjskim presudama, iako postupci još nisu gotovi, no hrvatsko pravosuđe i tu ima specijalno riješenu pravomoćnost, kao nigdje u svijetu. Još jedno pogodovanje, u ovom slučaju odvjetnicima i strankama koje kad dobiju drugostupanjske postupke, iako to još uvijek nisu konačna rješenja, kreću u naplatu troškova. Ustavna tužba koju je Šebaljeva pokrenula, još uvijek se nalazi u nekoj od ladica, a prošlo je više od 11 godina otkada se obratila sudu.
 
Treću tužbu zbog zastare podigla je još u veljači 2017. godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu, ali i dalje nema novih podataka. Sud je tražio vještačenje, skupila je tražene dokumente zahvaljujući kojima su ju morali osloboditi troška vještačenja u visini od 90 posto ukupnoga iznosa, ali niti jedno društvo vještaka ne želi vještačiti. Nije jasno hoće li i ovdje sudac donijeti presudu temeljem stanja spisa i kompletne dokumentacije ili ne. Prije dvije godine podigla je i kaznenu tužbu protiv HGH kod zagrebačkoga Općinskog državnog odvjetništva, no o pomaku oko njezina rada ili njezinu potvrđivanja ništa, a jedino što je uspjela saznati jest 'da su izvidi u tijeku'. Požurnice na ODO, kao i državnom odvjetniku Draženu Jeleniću nisu rezultirale nikakvim novim okolnostima. Prema riječima Arne Šebalj, u svim njezinim predmetima oko autorskoga prava na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu presuđuje uvijek ista sutkinja, Kamelija Parać, te baš uvijek ima ista obrazloženja svojih Rješenja o odbacivanju presuda. Zanimljivo je kako je prvom presudom Trgovačkoga suda u Splitu Šebalj dobila bitku u kojoj je stajalo i kako Suvremeno učilište u Splitu mora isplatiti određeni iznos, dok je presudom Visokoga trgovačkog suda u Zagrebu ukinuto rješenje suda u Splitu. Iako su oba vještačenja oko utvrđivanja plagiranja pokazala kako je program HGK zapravo program koji je osmislila Arna Šebalj i koji su oni preuzeli, a što u postotcima po jednom vještaku iznosi 77 posto, a po drugom 76 posto, od njezinih potraživanja nema ništa.
 
Bitka Arne Šebalj traje već dugi niz godina, što je sramotno za hrvatsko, ali i europsko pravosuđe kojemu se obraćala. Smatrala je kako će se dolaskom nove Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem neke stvari pomaknuti s mrtve točke, ali ni od toga ništa. Šebaljeva tvrdi kako je jasno da svi štite vlastite interese. Sredinom lipnja ove godine uputila je pritužbu Tajništvu EU Suda za ljudska prava u Strasbourgu, te na znanje i predsjedniku EU suda. Do danas nikakav odgovor nije dobila, a sudeći po svemu što se godinama događa, ovoj pravnoj trakavici ne nazire se kraja.
 

Andrea Černivec, Hrvatski tjednik, https://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/33115-arna-sebalj-vec-godinama-vodi-pravnu-bitku-s-hgkkoja-je-priznala-da-je-ukrala-njezino-autorsko-djelo.html

Povezane objave

Oštetio 40-godišnju Kanađanku za oko šest milijuna kuna

hrvatski-fokus

Priznanje suvremenoj hrvatskoj poeziji

HF

Godišnjica smrti Siniše Božulića

HF

Kandidira li se Furio Radin u Italiji za talijanski parlament?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više