Hrvatski Fokus
Kultura

Čurčić i ja slikamo ljudsko tijelo

Život s godinama gubi vedrinu, slike postaju sve življe i energičnije

 
 
Sredinom prosinca, suvremeni hrvatski likovni umjetnici, Duško Šibl i Željko Čurčić izlažu na zajedničkoj izložbi u Voloskom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/733b0d4a5c1cfb14c451.jpeg
• Nedavno ste izlagali u Varaždinu s fotografom Koprolčecom. Zanimljiva iskustva zajedničkih izložbi.
– U oba slučaja radi se o umjetnicima koji su mi prišli s idejom o zajedničkoj izlozbi jer su vidjeli neke sličnosti izmedju njih i mene. Da ne smatram ono što rade interesantnim do suradnje ne bi došlo. Prednosti takvog izlaganja su velike: I Koprolčec i Čurčić su već izlagali u spomenutim galerijama i dobro poznaju "teren", njihovi radovi ne konkuriraju mojima jer su različiti, a opet se odlično nadopunjavamo. Izložba u varaždinskoj galeriji Zlati Ajngel je bila vrlo uspješna, a nadam se da će to biti i ova u Voloskom. Jako lijep prostor na lijepom mjestu u slikovitom kvarnerskom gradiću neposredno prije Božića. Što može biti ljepše!
 
• Središnji motiv i ove izložbe je erotskog karaktera.
– Čurčić i ja slikamo ljudsko tijelo. On se bavi ženskim aktom, a moje slike su ambivalentne i želja ili čak požuda je manje važna. Ali ono što čini Željkove i moje slike punim erotskog naboja je velika energija, ekspresivna gesta i strastveni kolorit.
 
• Dojma sam kako je kolor na Vašim slikama sve žešći.
– Kako ide vrijeme slike su mi sve čišćih i jačih boja, volim crvenu i zelenu, crnu i žutu – jake kontraste. Možda je to kompenzacija za staračko slabljenje vida? Kao Mattise i njegovi kolaži jarkih boja? Primjećujem da kako život s godinama gubi vedrinu, slike postaju sve življe i energičnije. Nezamisliv mi je žvot bez slikarstva, svijet u kojem živim bio bi teško podnošljiv.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/Sibl11.jpg
• Erotika jest doista nepotrošivi motiv.
– Erotika i ljudsko tijelo, u mom slučaju ne samo Eros nego i Tanatos – su nepresušan izvor inspiracije i preoukupacije umjetnika još od Venere Willendorfske. Ipak je to centar našeg svemira i u ovo doba tehnologije i otudjenja. Biti u zagrljaju i osjetiti toplinu bliskog ljudskog bića je želja svih nas. S druge strane sve nas muči neizbježan kraj i pokušaj bijega i traženje smisla i utjehe. Moje slike se bave tim vječnim temama
 
• Planovi…?
– Spremam veliku izložbu u Mimari sljedećeg proljeća – mala retrospektiva uz promociju monografije. Radim na novim stvarima, da bude nekoliko novih i drukčijih radova izvan monografije. Ne želim ih pokazivati ni opisivati – neka budu iznenadjenje.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Moje su figure simbol svega, ljudske figure

HF

Hamlet na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta

hrvatski-fokus

More i ja na plaži

HF

Novi ciklus iz već poznatog opusa

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više