Hrvatski Fokus
Kultura

Vitezovih pedeset let

 

Svečani koncert u Histrionskom domu

 
 
U povodu obilježavanja 50 godina umjetničkog djelovanja Zlatka Viteza u subotu, 21. prosinca u 20 sati u Histrionskom domu održat će se svečani koncert “Vitezovih pedeset let“. Na koncertu> utemeljitelja i umjetničkog ravnatelja glumačke družine „Histrion“ Zlatka Viteza.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/vitezovih-pedeset-let-zlatko-vitez-histrion-2019.jpg
Autor:
Zlatko Vitez
Producent:
Zlatko Vitez & GD Histrion
Predstava je:
Aktivna
Izvođači:
Zlatko Vitez, Histrion band i gosti: Rade Šerbedžija, Gabi Novak i Matija Dedić
Puna cijena karte:
60 kn
Cijena karte sa popustom:
40 kn
Svečani koncert povodom obilježavanja 50 godina umjetničkog djelovanja Zlatka Viteza
Uskoro na rasporedu
21. 12. 2019 (Subota) u 20:00 Rezerviraj kartu kupi kartu
1. 2. 2020. (Subota) u 20:00
 
Nekoliko karijera koje bi mogle neovisno i samostalno postojati i svaka za sebe bi bile dovoljne za svekoliko životno i umjetničko postignuće, objedinjeno je u njegovoj impozantnoj umjetničkoj biografiji u pleter kakav se u današnjem vremenu teško može ponoviti. To je pokretačka energija svojstvena samo najvećim zaljubljenicima u Talijin hram (Talija je jedna od devet Muza, Zeusova i Mnemozinina kći. Zaštitnica je komedije i bukolike, a bila je smatrana i boginjom glazbe, plesa i pjesme.). U početku često osporavan i zabranjivan u svojim pokušajima da se izbori za pravo umjetničke slobode u totalitarističkom okruženju, zatim beskompromisan i sizifovski uporan u borbi za glumački dignitet, Zlatko Vitez je svojim djelovanjem pokazao generacijama glumaca da je moguće “nejunačkom vremenu usprkos” trajati i ostati dosljedan vlastitim stavovima i uvjerenjima.
 
Formirajući se u vrlo ranoj dobi glumački na Krleži, podigao je njegov barjak i nije ga ispuštao ni kad je taj pisac bio u devedesetima glupim nepisanim dekretom proskribiran zbog svojih ljevičarskih utemeljenja. Vratio je svojim režijama velikih ansambl – predstava Krležu u Kazalište Gavella, u kojem je stasao kao glumac i godinama nosio repertoar, a koje je bez Krleže ostalo na trenutak kao bez svoga srca. Uvijek je u svojim balansiranjima između vlasti i kazališta više davao nego primao, slijedeći svojim unutarnjim nagnućem Držićevu glumačku definiciju: “Tko srce dava, svega sebe dava!”
Cijeli svoj umjetnički vijek otvarao je prostor generacijama studenata glume, koji su pod okriljem njegovog plovećeg ili na Opatovini usidrenog kazališta učili prve glumačke korake i nalazili mjesto svojoj strasti pod kazališnim suncem. Kolegama koji su iz bilo kojih, u ratnim vremenima nacionalističkih ili u svim vremenima socijalno – penzionih razloga odbačeni, pružao je utočište i nudio vjeru u kazalište kao mjesto ljudskih susreta, otvorenosti i topline.
 
Doveo je kazalište do najskrivenijih zakutaka lijepe nam domovine i u tom dugogodišnjem neumornom pothvatu nastavio svijetle tradicije najvećih kazališnih prosvjetitelja. Uspio je u Zagrebu, iz kojeg su godinama kretali svi njegovi kazališni pohodi, sagraditi novi kazališni dom, što je, poznavajući naše administrativne Scile i Haribde, gotovo nemoguća misija.
Zlatko Vitez je po svemu osebujna kazališna pojava zarazne energije i velikog radnog i umjetničkog kapaciteta, jedan od onih ljudi kojima ni tri života ne bi dostajalo da ostvare samo dio vlastitih kazališnih zamisli i snova. (iz objašnjenja Nagrade hrvatskog glumišta – Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – 2012. godine).
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Apstraktni ciklus Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Carminho – glas koji sadrži povijest fada

hrvatski-fokus

Nije se imalo

hrvatski-fokus

Jata očiju u novom ciklusu Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više