Hrvatski Fokus
Kultura

Čudesni učinak kišnih kapi

Kolor je dobio finiju oštricu

 
 
Svaki novi ciklus suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, novi je uspješni eksperiment, kao i ovom prigodom u nizu ulja i akrila na velikom formatu platnu, obrađen Rain drops effectom, doista čudesnim učinkom kišnih kapi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/slika-mladen.z-7.jpg
Gusti i snažni nanosi kolora, oblikujući njegove poznate ovalne energetske oblike, na ovim su slikama odaju posve drugi dojam. Riječ je o nježnoj realizaciji već poznatih motiva i oni sada imaju drugačiji i ponešto zagonetniji karakter na putu slikara prema figurativnim formama.
 
Da, istodobno je očito kako slikar povremeno, namjerno ili nenamjerno klizne prema figuraciji u svojem svakodnevnom atelijerskom ogledanju sa slikom u nastajanju. Učinak kišnih kipa djeluje umirujuće na Žunjićeve razigrane volumene ali ne razblažuje nazočnu energiju koja i dalje gospodari ovim prostorima, bilo načinima i pravcima kretanja i naravno snazi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/slika-mladen-z.8.jpg
Naravno, valja dodati kako kolor ništa nije izgubio na svojoj prodornosti, eksplozivnosti, dobio je finiju oštricu, jednostavno je otmjeniji. Veliki format i dalje je izvrsno temeljno ishodište, kao jedinstveni nepromjenljivi faktor, uz brojne kolorističke i oblikovne varijacije.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Četvrti Festival svjetske književnosti

HF

Odrazi Lukše Obradovića

HF

Ime kurve

HF

Dobri čovjek Mirko Kovač

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više