Hrvatski Fokus
Hrvatska

Rasvjetljavanje Hrvatskoga ustaškog pokreta

Suočeni sa zločinima srpskih četnika, ustaše su vrlo rano zadobili utemeljenje za povesti oružanu i tajnu borbu

 
 
Predstavljanje odlomaka iz radova francuskog pisca i znanstvenika Christiana Dolbeaua, vezanih uz hrvatsku povijest, posebno onu od 1941. do 1945.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/dolbeau-VeridictlHistoire.jpg
Osnovan početkom 1929. godine, Hrvatski ustaški pokret i njegov šef Ante Pavelić (1889.-1959.) još se uvijek prečesto prikazuje kao mračna udruga od strane fašista plaćenih ubojica koju je vodio jedan psihopat. Daleko od balkanske verzije fašizma, ustaše, sastavljeni od nepokolebljivih rodoljuba pobunjenih protiv sustava ugnjetavanja (nasilja) od strane jugoslavenske monarhije, izražavali su radikalizaciju hrvatske agrarne i socijalno-kršćanske političke tradicije. Suočeni sa zločinima (iznuđivanjima, exactions) srpskih četnika, ustaše su vrlo rano zadobili utemeljenje (razlog, les moyens…) za povesti oružanu (armee) i tajnu (gerilsku, clandestine) borbu.
 
U ovoj je knjizi ispričana istinita povijesna priča koja se oslanja na mnoge hrvatske i strane izvore kako bi se pratili temelji pokreta, organizacije hrvatske dijaspore (od Austrije do Kanade, od Italije do Sjedinjenih Država preko Australije), atentat na kralja Aleksandra 9. listopada 1934. u Marseilleu, složeni odnosi s fašističkim režimom i konačno proglašenje, 1941., Nezavisne države hrvatske. Knjiga posebno ilustrira čitavu težinu zadatka koji se sastojao u izgradnji države ni iz čega (iz ničega, ex nihilo) na teritoriju koji su okupirale strane vojske i napadale neprijateljske naoružane bande (bandes armees hostiles).
 
Kraj rata, s gnjusnim (strašnim, zastrašujućim, abominable) jugoslavenskim democidom na Bleiburgu u svibnju 1945. (300.000 vojnika i gotovo isto toliko hrvatskih civila koje su Britanci isporučili titoističkim krvnicima), ali i s gotovo trenutnim nastavkom borbe s makijima na licu mjesta i atentatima  u inozemstvu, bez da se zaboravi nevjerojatan bijeg Ante Pavelića, snažno su opisani, za frankofonsku javnost, dosad neobjavljene detalji. Isto tako osvijetljena je važna uloga koju tada imao msgr. Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i hrvatski primas. Dopunjena opsežnom bibliografijom, ova knjiga, koja postavlja povijest na svoje mjesto, (nezamjenjiva, nenadomjestiva, indispensable) je za spoznaju istine o posebno tragičnim događajima.
(Prijevod s francuskog i korektura Nikola H. Debelić) 
 

Nikola Hrvatin Debelić, Autorov pogovor tiskan na poleđini knjige Veridique histoire des oustachis (Istinita povijest ustaškog pokreta)

Povezane objave

Milan Praunsperger – U Hrvatskoj su se dielili megdani punih pet stoljeća

hrvatski-fokus

Pjesnička manifestacija Rasplamsaj oluje u pjesmi i srcu

hrvatski-fokus

Raspadaju li se klasični poštanski sustavi?

hrvatski-fokus

Kako su nas ubijali…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više