Hrvatski Fokus
Hrvatska

SREDOZEMLJE – Hrvatska se mora odlučiti

Hrvatska politika pogriješila je i griješi na sjeveru Srbije i u Crnoj Gori

 
 
Iznenadilo me otvoreno i agresivno branjenje nacionalnih interesa Emmanuela Macrona; zanimljivo i inteligentno od Francuske. S jedne strane Franci sole pamet Rusiji s Bjelorusijom radi iskazivanja moći i tobožnje ekvidistance, s druge pokazuju zube SAD-u i brane svoje interese u sjevernoj Africi uz pomoć dobro balansirane koalicije s Italijom, Grčkom i Izraelom. Je li to koordinirano s Njemačkom koja prepušta Mediteran Francuzima? Ne vjerujem, ali Njemačka je naučila lekciju. Sjetite se koliko je rivalstvo Karla V. i Franje I. oslabilo Europu kasne renesanse! Istodobno Sebastian Kurz priziva sankcije Turskoj i po tko zna koji put ponavlja da Turskoj nije mjesto u EU-u. Znači da Europu zamara tursko soliranje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/4.bild_.jpg
Sebastian Kurz i Recep Tayyip Erdogan
 
Turska nije ostvarila uspjeh u Siriji, Libiji, Egiptu i sada još komplicira odnos s Rusima oko Azerbajdžana koji je prebogat plinom koji Europi treba. Jasno i Turska lukavo računa na južni plinovod kojim bi dolazio i plin iz Kazahstana, a plin je energent budućnosti! Mislim da bi Hrvatska trebala prekršiti pravila stroge neutralnosti koja su pristojna i primjerena za male države iz više razloga.
1. Turska nam ni dugoročno ni kratkoročno nije prijatelj ni saveznik
2. Arapi, Iran, Egipat, Libija i Saudijska Arabija ne vole Tursku pa to nije ulaženje u konflikt sa širim muslimanskim svijetom.
3. Francuska možda nađe svoje interese da podrži neke hrvatske interese.
4. Bitno je dobiti i simpatije Grka, nedalekog mediteranskog naroda bliskog po mentalitetu koji su u našoj zoni, ali su povijesno ipak bliži Srbima.
5. Time se ne zamjeramo SAD-u i Kini, a Njemačka i tako ima svoje razloge zašto nas pomaže; ujedno ne štetimo previše njezinim projekcijama moći.
6. Sudjelovati u logistici je značajna pomoć saveznicima; ionako nemamo ozbiljne zrakoplove i brodove da bismo sudjelovali u mogućim čarkama ili izazvali ikakvu štetu respektabilnoj sili poput Republike Turske koju indirektno podržava Britanija preko naftne tvrtke BP.
 
Jasno da ovakva ružna čarkanja mogu izazvati napetost, pa i ozbiljne probleme koji nas podsjećaju na atmosferu uoči imperijalističkoga Prvog svjetskoga rata i da osobno osuđujem svako nasilje i duboko žalim zbog armensko-azerbajdžanskoga konflikta u kojem je teško posredovati jer je međunarodno pravo pravo jačega;  tj. više ne postoje jasne odrednice i načela po kojima UN i velike sile djeluju,što je tragično. Nažalost u nekom budućem sukobu neutralnost je nemoguća, što nam svjedoči i švicarska nabava zrakoplova, iako je Švicarska usred Europe i nijedna je europska država zasigurno ne će napasti. Turska je velika i napredna država, njezina kultura je drevna i bogata, povijest slavna, a perspektive uslijed njenog položaja, moći i bogatstva potencijalno blistave. Osobno bih želio jedinstvenu i modernu Tursku koja je most Europe i Azije i koja vodi politiku dobrosusjedstva i suradnje.
 
Svakako mala država ne smije voditi avanturističku politiku, ona mora raditi na miru u regiji (to je naš životni interes) i biti koristan član više asocijacija. Iako se ruska projekcija moći i ruski interesi ne poklapaju uvijek s hrvatskim interesima, Hrvatska mora voditi računa da je Rusija danas globalni igrač i da joj se može djelomice parirati (ukoliko je nužno) samo dobrim odnosima s državama Srednje Europe (proširena Austro-Ugarska).
 
Previše je nepoznanica od pitanja američkih izbora do američkoga odnosa prema svjetskoj politici da bismo mogli danas nešto dugoročno planirati. Jedno je ipak jasno; uvijek u sukobima moraš biti na pobjedničkoj strani, osobito kada si mala država. Ne znamo što sutra nosi, zato obnova brodogradilišta, jačanje Đura Đakovića, razvoj podmornica i posjedovanje vlastitih zrakoplova je pitanje uma, ali i onoga što austrijski Sebastian Kurz ima a dio naše elite nema. Očekivati je da će naši sabornici prespavati ovu mediteransku  temu, kao što su nedavno prespavali temu političkog i kulturnog organiziranja Hrvata u Vojvodin (tj. sjevernoj Srbiji) i Crnoj Gori.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

I Orepić i Pupovac lažu

HF

Politički trubaduri

HF

Kako se i zašto namještalo za Đuru Sessu

hrvatski-fokus

Plenkovićev najbizarniji istup dosad

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više