Hrvatski Fokus

Većina nije dala život za petokraku, nego za slobodu i demokraciju!

 
 
U okviru  manifestacija programa „Rijeka europska prijestolnica kulture 2020.“ nakon odgode zbog pandemjje korona virusa, na Riječkom neboderu u središtu grada na Korzu postavljena je 20. rujna 2020. instalacija autora Nemanje Cvijanovića nazvana „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“. Instalacija je u obliku komunističkog amblema crvene zvijezde petokrake, u koju je uronjeno 2.800 krhotina stakla, a koje prema autorovim riječima simboliziraju i podsjećaju na isto toliko partizanskih boraca koji su 1945. poginulih u bitci za Rijeku. No, što u tomu može biti i je li uistinu sporno, upitno i neprihvatljivo; da izaziva tolike prijepore, društvene podjele, suprotstavljanja pa i javne prosvjede? Može li u ideološkom, političkom, društvenom, kulturnom, moralnom i estetskom kontekstu komunistički amblem crvena zvijezda; biti i je li  doista i bila ideološki, politički i kulturno te općenito svjetonazorski reprezentativan simbol većini poginulih boraca u bitci za Rijeku kao i uopće većini sudionika NOB-a? 
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Petokraka-Rijeka-1.jpg
Prije nego što je Drugi svjetski rat 1941. zahvatio i područje tadašnje Kraljevine Jugoslavije i Banovine Hrvatske, Komunistička partija Jugoslavije imala je samo 12.000 članova. Komunisti su bili pokretači te političko i vojno vodstvo partizanskog pokreta, ali su bili kvantitativna manjina u ukupnosti svih partizanskih postrojbi. Što logično znači da su bili manjina i među tih kao što to tvrdi autor instalacije Nemanja Cvijanović „2.800 partizana koji su poginuli u bitci za Rijeku“, jer su oni u velikoj većini bili nekomunisti i borci za nacionalno oslobođenje, slobodu, socijalnu pravdu te politički i kulturni pluralizam i demokraciju; a ne za komunističku proletersku revoluciju i Staljinov ideološki i politički monolit, gulage i totalitarizam! (rijekadanas.com/marino-micich-hrvatska-povjesnicari-tvrde-da-je-u-bitci-za-rijeku-bilo-350-zrtava-a-ne-2-800/)
 
Partizanski antifašistički pokret nije u programu imao ideološki i politički monizam  i uspostavu totalitarnog političkog poretka nego je bio politički i kulturno pluralan, jer su u njemu sudjelovale i građanske demokratske političke stranke te njihovi članovi i simpatizeri, i koji su k tome što je vrlo važno, bili u velikoj većinu u odnosu na komuniste! I upravo zbog te neosporne povijesne činjenice u okviru civilizacijske humanističke i religijske tradicije i kulture sjećanja, poginulim se borcima ne mogu i ne smiju pijetet, priznanje i zahvalnost za njihovu žrtvu dogmatski i sektaški izražavati i odavati crvenom zvijezdom petokrakom, koja je njima u velikoj većini bila simbol ideološki stranog im komunizma i komunističkog totalitarizma!
 
Osim, kao pomno planirana i ciljana ideološka i društvena manipulacija, prekrajanje povijesne istine i dnevnopolitička provokacija, te kulturna i estetska diverzija. Što u kontekstu navedenih valjanih povijesnih ideoloških, političkih, ratnih, društvenih i kulturoloških činjenica i sadržaja – to doista i jest. Nehuman, nekulturan i neciviliziran odnos prema sjenama i uspomeni tih časnih i velikih ljudi, njihovim obiteljima i kulturi sjećanja i pijeteta cijelog društva i hrvatskog političkog naroda!
 

Zrinko Horvat

Povezane objave

Desant na Bleiburg

HF

Dostojanstvo prodano na rate

HF

Zasluženi potop IDS-a u Istri na lokalnim izborima

hrvatski-fokus

Nisu manjinske skupine “svete krave”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više