Hrvatski Fokus
Društvo

Gustav Flaubert o budućnosti

»Ne će više biti ideala, vjere, morala. Amerika će osvojiti svijet…«

 
 
Knjiga Gustava Flauberta "Pecuchet i Bouvard" izdana 1881. posthumno, a u hrvatskom prijevodu dostupna zaslugom Matice hrvatske (urednica Romana Horvat, prijevod Bosiljka Brlečić) je vrlo zabavna, iako pravljena za strpljive kao Vuillardovi "kolaži". Kroz likove dvaju činovnika prijatelja kasnih srednjih godina koji kupuju imanje u provinciji ogleda se francuski duh pun radosti, proturječnosti, skepse, radoznalosti, birokratiziranosti, nestalnosti, simpatične nastranosti (nositelje koje Dubrovčani zovu oriđinalima); ponekad naliče na češke lutke "A je to".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/EPG59844.jpg
Od sredine knjige daje Flaubert dragocjen doprinos shvaćanju idejnih, kulturnih, ekonomskih, poljodjelskih, religijskih i parareligijskih, socijalnih, odgojnih, znanstvenih, političkih, umjetničkih, itd. kretanja, spoznaja i zabluda Francuske ali i šireg europskog prostora. To je divan pregled dosega europske kulture. Šampanjski iskričavo i blistavo, duhovito, volterijanski Cervantes je Flaubert, koji se okušao i u povijesnim temama kao što je priča o Kartagi "Salambo"; naravno široj javnosti taj veliki stilist i mislilac je poznat po sočnoj melodrami, pomalo naturalističnoj i impresionističkoj "Madam Bovary".
 
Ne dovršivši Pecucheta i Bouvarda ipak je ostavio zanimljiv sažetak djela iz kojega ću citirati dijelove o budućnosti.
"Pecuchet vidi budućnost čovječanstva u crnim bojama: današnji čovjek je oslabljen, osiromašen i postao je stroj.
Konačna anarhija ljudskog roda (Buechner, I,11) Nemogućnost mira (F. Rohmer)
Barbarstvo zbog pretjeranog individualizma i ludilo znanosti. (ideje Eugenea Huzara)
Tri pretpostavke;
1) Panteistički radikalizam raskinut će svaku vezu sa prošlošću – iz toga će proizaći neljudski despotizam
2) pobijedi li teistički apsolutizam liberalizam kojim je čovječanstvo prožeto od reformacije, (netočno, op., T.T.) sve propada
3) ako se nastave trzavice i potresi iz 1789. (Francuska revolucija, op., T.T.) bez kraja…
Ne će više biti ideala, vjere, morala. Amerika će osvojiti svijet. (pisano prije 1881.!) Opće prostaštvo, sve će se svesti na veliko pijančevanje radnika. Kraj svijeta zbog nestanka topline.
Bouvard vidi budućnost čovječanstva u lijepim bojama. Moderni čovjek je na putu napretka. Europu će preporoditi Azija, jer povijesni je zakon da se civilizacija kreće od Istoka prema Zapadu (Hegel, op., T.T.) – uloga Kine – dva dijela čovječanstva na kraju će se stopiti. (usporediti sa Šufflayevim Pacifikom i idejama masonstva, op., T.T.)
 
Podmorski brod sa staklenim prozorima – po uvijek mirnom vremenu, jer more je uzburkano samo na površini…
Upravljanje magnetskom silom… obilje umjetnog dragog kamenja… nestanak zla zbog nestanka potreba. Filozofija će biti religija. Zajedništvo svih naroda, javne svetkovine. (olimpijske igre?, op., T.T.)
Putovat će se na druga nebeska tijela – a kad zemlja bude istrošena, ljudi će se preseliti na zvijezde".
Ništa dakle o GMO organizmima, presađivanju organa, kloniranju, kiborzima, informatici, nafti, nuklearnoj energiji… Tko bi znao budućnost bio bi sličan Bogu, a to je nemoguće!

 

Teo Trostmann

Povezane objave

Jesen

hrvatski-fokus

Mimara i Šuvar

HF

Sokratovo proročanstvo

HF

Darovita i nadarena djeca

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više