Hrvatski Fokus
Društvo

Bit razvoja empatije kod djece

Obitelj je primarna i prva djetetova škola. U obitelji se uči, iz obitelji se uči, uz obitelj se uči, obitelj uči

 

Što je empatija? Zbog čega je bitno razviti osjećaj empatije? Kako pomoći djetetu da razumije emocije? Kako pomoći djetetu da razvije empatiju? EMPATIJA je sposobnost razumijevanja emocija drugih osoba. U svima svojim pedagoškim radovima naglašavam da je obitelj primarna i prva djetetova škola. U obitelji se uči, iz obitelji se uči, uz obitelj se uči, obitelj uči.

Što je to što roditelj može učitniti i kako može potaknuti razvoj empatije kod svog djeteta?

Da bi dijete uopće moglo razumijeti bilo koji osjećaj, s njim je potrebno, već od najranije dobi, razgovarati i pitati kako se osjeća u pojedinim situacijama…, npr. djetetu je netko uzeo igračku, pitati ga kao se osjeća zbog toga (faza ranog djetinjstva). Dijete moramo naučiti izraziti osjećaj!  Kad dobijemo odgovor, potrebno je nastaviti dalje s pitanjem:“Što misliš kako bi se tvoj prijatelj/prijateljica osjećao da ti njemu/njoj uzmeš igračku“? To je način da dijete izrazi osjećaj, da ga se potakne na razmišljanje i na suosjećanje. Djetetu je potreban permanentan razgovor o osjećajima, jer dijete ne razumije što mu se događa i nije sposobno samostalno interpretirati osjećaj, bez pomoći roditelja, navođenja primjera, postavljanja pitanja, interpretacije i objašnjenja.

U „buri emocija“ potrebna je stalna roditeljska pomoć i inerpret. Za razvoj empatije veoma je korisno djetetu čitati priče, slikovnice, pokazivati sličice, propitivati, tumačiti i ono najvažnije, pokazivati osobnim primjerom.

Jedan od primjera reakcije trogodišnjeg djeteta na čitanje priče Crvenkapice: „Stani mama, stani, moramo pomoći Crvenkapici, ona je mala a ta torba je puno teška!“ Iz navedenog primjera vidi se osvještenost djeteta i povjerenje u majku da će zajedno pomoći, dakle, dijete je već vidjelo primjer, da treba pomoći osobi kad joj je teško, jer je zasigurno majka već pomagala nekome, npr. nositi vrećice iz kupovine. Majka je zasigurno ukazivala djetetu zašto to radi i uključivala dijete u pomoć, dajući mu nešto laganije da nosi, objašnjavajući riječju i primjerom  zašto je to potrebno i bitno, te kako se osjeća pomažući i kako bi se osjećala da njoj treba takva pomoć.

U razvoju empatije kod djeteta, veoma je važno da je roditelj empatičan, suosjećajan i brižan, jer kao takav djetetu je najbolji životni primjer, prvi primjer, prva životna škola.

Pokažite razumijevanje za dijete, slušajte ga dok razgovara s drugima, učite ga kako je divno pomoći nekome, kako je to prekrasna osobina, potaknite ga da to napravi. Objasnite djetetu  da je to empatija. Pitajte ga kako se osjećalo kad je pomoglo nekom, što bi napravio da se ono nalazi u istoj situaciji…, potičite i pohvaljujte pozitivna, empatična ponašanja.

Djeca s razvijenom empatijom imaju više samopuzdanja, bolji školski i radni uspjeh, bolje razumijevanje za okruženje, za svijet. Takva djeca, kad odrastu i sami postanu roditelji, prenijet će svojim primjerom, koji ste mu vi pokazali, svojoj djeci isto: naučiti će ih kako razviti empatiju, kako biti bolja osoba, bolji čovjek. Bez empatije nema ni čovjeka“. Stoga, uložite vrijeme u razgovor, prepoznajite emocije, osvještavajte emocije kako bi stvorili čovjeka, kvalitetnog čovjeka, s neprocjenjivom emocijom, na ponos vama i široj društvenoj zajednici. Stvarajući čovjeka empatu, stvarate neprocjenjivo!!!

Krasna Marinić, prof. pedagogije

Povezane objave

Stvaranje masonsko-cionističkog bloka

HF

Prosjak na ulici

HF

Povijest glazbe

hrvatski-fokus

Jako je važna opća klima u školi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više