Hrvatski Fokus
Kultura

Figurativni niz slikara Mladena Žunjića

Na svim slikama dominira protok energije, energetski naboj

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor je iznimnog kompleksnog nefigurativnog opusa izrazitog kolorizma, u ulju i akrilu na platnu velikog formata.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/slika-mladen-z.-1.jpg
Uporni i temeljiti istraživač likovnoga svijeta, rekli bi i čvrsto odan apstrakciji. Nedavno je predstavio nekoliko ekspresivnih slika iz najnovijeg ciklusa posvećenog figuraciji, s motivom broda, raskriljenih jedara, prepunog energije, plovilo silovito sječe valove i zatim motiv uznemirenog jata riba, u pokretu, u vrtloženju…
 
Ova nazočnost energije, energetskih silnica karakteristična je za Žunjićev opus općenito. Na njegovim svim slikama dominira protok energije, energetski naboj, pa tako i ovdje kroz ove realistične teme. Zanimljiv je i format, veliki naravno, 130 x 90 cm, u kojemu su izvedene sve slike najnovije autorske produkcije. Slični ili gotovo isti element, snažnog, eruptivnog kolora i ovdje je više no očit.
Slikovni rezultat za Figurativni niz slikara Mladena Žunjića
Što donosi figurativno iskustvo slikaru? Odgovor je jednostavan, u kontinuiranom traganju, u srazu s motivima, slikar fino brusi oblike i boje, tražeći odgovore na svoje stalne upite jer što umjetnik više slika, stvara to je i upita i dilema više, proporcionalno.
 
Žunjić voli da njegove slike imaju u sebi odmjerenu dozu  privlačnosti  kompliciranog  približavanja i doživljavanja imaginarnog ili stvarnog, kao što je u ovom nizu slika slučaj.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Portret je jedan od najvećih izazova

HF

Šimunović je oživotvorio svoje uspomene stvarajući cjeloviti svijet

hrvatski-fokus

Fascinacija i okupacija fenomenom prostora

hrvatski-fokus

POZIV PJESNICIMA – Natječaj za domoljubne pjesničke priloge

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više