Hrvatski Fokus

Pogledajte kako federalni delegat Edim Fejzić kupuje izbore

 
 
Svoje buduće glasače Fejzić je primao u prostorijama stranke kako bi ih novcem uvjerio da je on najbolji izbor za Goražde. "Ima amidža, ima strina, ima amidžična…", nabrajao je Fejziću potencijalne glasače
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/IMG_20200114_074920-640x345.jpg
Izborni dan 2018. godine se približavao i Edim Fejzić više nije imao vremena za mjere opreza. Svoje buduće glasače počeo je primati u prostorijama stranke kako bi ih novcem uvjerio da je on najbolji izbor za Goražde.
"Ima amidža, ima strina, ima amidžična …", nabrajao je potencijalne glasače Žurnalov svjedok. 
Stigao je do broja šest. To su novi glasači koji bi na izborima trebali staviti iks ispred imena Edim Fejzića, koji je bio na drugom mjestu liste "Goraždanska priča". 
"To je za ovih novih šest", reći će Fejzić dajući Žurnalovom zaštićenom svjedoku 100 maraka.
Svjedok je koji sekund ranije nabrojao i to da će za Fejzića glasati njegov punac, punica i još četiri osobe. Broj glasača iz jedne porodice tako se popeo na dvanaest. Stotinu konvertibilnih maraka bila je samo jedna tranša koju je Fejzić predao svom glasaču, ne znajući da ga snimaju.
"Obaveza nam je bila da mu uslikamo listić", potvrdit će svjedok u razgovoru za Žurnal.
Kako slučajno ne bi pogriješili, Fejzić je glasačima koje je podmitio obezbijedio reklamni materijal u kojem su navedene detaljne upute kako glasati za njega. I Žurnalov izvor je dobio taj materijal što se vidi na snimku. Uglavnom, prema potvrđenim izbornim rezultatima Općih izbora 2018. godine Edim Fejzić je osvojio 319 glasova što je bilo dovoljno da postane zastupnik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona. 
 
S obzirom na to da se izjasnio i kao Hrvat, Fejzić je, kao jedini zastupnik tog konstitutivnog naroda u Skupštini BPK, u februaru 2019. godine postao i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Istovremeno, trgujući sa SDA u Goraždu postao je dio parlamentarne većine u tom kantonu. U raspodjeli vlasti, Goraždanska priča je u Vladi BPK dobila Ministarstvo unutrašnjih poslova gdje je za ministricu postavljena Nizama Rišljanin, dvadesettrogodišnja Goraždanka bez ijednog dana radnog staža. Fejzić je, prema informacijama Žurnala, upravo tražio MUP BPK kako bi kontrolirao policijske istrage i kako bi se zaštitio od krivičnog gonjenja zbog dugogodišnje trgovine uticajem u korupcije poput ove na snimku.  
Političku karijeru Edim Fejzić počeo je kao kadar Narodne stranke radom za boljitak. Nakon što je ta politička partija propala, on uspijeva preuzeti Stranku dijaspore BiH, da bi u konačnici osnovao politički subjekt poznat kao Goraždanska priča. Već drugi mandat uzastopno Fejzić je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 
 

Avdo Avdić, https://zurnal.info/novost/22694/evo-ti-100-maraka-za-sest-glasova

Povezane objave

Zabijanje noža u leđa hrvatskom federalnom partneru

hrvatski-fokus

Jasmilini zločinci putinovskog barbarizma izmasakrirali su tri sina hrvatske majke iz Postinja

hrvatski-fokus

Gradačačka tvrđava i kula

hrvatski-fokus

Izdajnik ne zaslužuje imati domovinu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više