Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Hrvati islamske vjere jednako su Hrvati kao i Hrvati rimokatolici

Za Bošnjake ne znam

 

URED REGENTA KRALJEVINE HRVATSKE, SLAVONIJE I DALMACIJE

Zagreb, 6. veljače 2023.

Broj: 163-1/2023

UPRAVA GRADA ZAGREBA

Skupština Grada Zagreba

Joško Klisović, predsjednik

Zagreb, Ćirilometodska ulica 5

 

Tomislav Tomašević, gradonačelnik

Grada Zagreba

Zagreb, Trg Stjepana Radića 1

Predmet: Inicijativa “Krv nije voda”.-

Uvažena gospodo,

Hrvati islamske vjere jednako su Hrvati kao i Hrvati rimokatolici.

Za Bošnjake ne znam.

 

Zato od Uprave Grada Zagreba tražim:

  1. Vratiti Zagrebačku džamiju na izvornu lokaciju, na Trg žrtava fašizma,
  2. Preimenovati Trg žrtava fašizma u Trg zagrebačkog muftije Ismeta ef. Muftića, a Trgu žrtava fašizma naći drugo mjesto,
  3. Financijski i promičbeno poduprijeti izdavalački projekt Naklade Gornji Draguni iz Zagreba “Znanstveno i književno kolo Hrvata islamske vjere”.

Ne odazovete li se ovoj inicijativi u sljedećih 90 dana pokrenut ćemo odgovarajuće sudske postupke, a ovo pitanje iznijet ćemo i pred Europski Parlament.

S poštovanjem

Dr. sc. Tomislav Dragun, regent Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, direktor, autor, nakladnik

“Poslije Drugoga svjetskog rata džamiju je nakon oslobođenja nova vlast srušila, a ispred nje obješen prvi zagrebački muftija Ismet ef. Muftić.

Trg na kojem je bila nova je vlast preimenovala u Trg žrtava fašizma.

Godine 1948. nova je vlast dala nalog za rušenje minareta i preuređivanje džamije u Muzej narodnog oslobođenja.

Spomen-ploča postavljena u povodu otvaranja maknuta je tek 1946. godine.

Inicijativa za rušenje džamije poglavnika Ante Pavlića došla je iz Sarajeva, koju je književnik Šukrija Pandžo nazvao “najkrvavijom džamijom u zemlji”.

Rujna 1945. održana je u Sarajevu muslimanska konferencija Glavnog odbora Muslimana BiH, na kojoj je zatraženo rušenje džamije, odnosno minareta u Zagrebu te je poslije te upućen zahtjev za rušenjem džamije predsjedniku vlade NR Hrvatske Vladimiru Bakariću.

Bakarić je taktički lukavo zanemario zahtjev.

Rušenju su se usprotivile Islamske vjerske vlasti u BiH i Zagrebu koje su u dopisima naglasile da “nije djelo tzv. poglavnika i NDH nego djelo muslimana”.

Novi val propagande za rušenje krenuo je ožujka 1948. godine.

Član društva Preporod Lutvo Hajdaragić, koji se predstavljao “kao musliman i sudionik narodno-oslobodilačke borbe”, zatražio je u tad rušenje minareta koji su “simbol krvave ustaške tiranije”.

Nalog je 9. travnja 1948. potpisao tadašnji potpredsjednik Predsjedništva Gradskog narodnog odbora u Zagrebu, do rata postolarski šegrt Mika Špiljak.

Radi davanja legitimiteta, sekretar “IX rejona” pozvao je zagrebačke muslimane na posebnu sjednicu na kojoj bi se izjasnili o rušenju džamije. Došlo je tek nekoliko stotina od 20.000 muslimana.

“Od nazočnih potpisana je molba na Narodni front od 12 osoba, a od njih 8 komunista. Prijedlog je, iako krnj, dostavljen Narodnom frontu…”

(Svjedočanstvo emigranta Šemse Derviševića 1960. u züriškim Bosanskim pogledima.)

Gradski izvršni odbor prihvatio je rezoluciju potpisanu po muslimanima koji žive u Zagrebu da se dne 13. ožujka 1948. sruše tri minareta i da se rušenju pristupi 12. travnja 1948. godine. Minarete su demontirali njemački ratni zarobljenici.

“1949. na proljeće, u roku od tri dana džamija je srušena. Radilo se i po noći s reflektorima, motornim bušilicama i drobilicama (…). Unutarnja dekoracija arabeska je prežbukana, a kameni mihrab je stučen. Džamija je bila prekrivena ćilimima naručenim za vrijeme rata iz Turske.”

(Svjedočanstvo emigranta Šemse Derviševića 1960. u züriškim Bosanskim pogledima.)

Komunisti su konfiscirali skupocjene tepihe iz džamije koji su završili u prostorijama Izvršnog vijeća NR Hrvatske, dakle vlade komunističke Hrvatske.

Poslije su svi tepisi (serdžade) i ćilimi su zatim preneseni u dvorac maršala Tita na otok Brijune – i oni danas ukrašavaju salone za prijam gostiju (danas ih koristi boljševik Rade Šerbedžija – op. t.d.)

Prenamjena u Muzej narodnog oslobođanja završena je 1949. godine. Muslimanima je dan natrag prostor u Tomašićevoj, ali ne i traženi inventar džamije.

Komunisti su ga zaplijenili pod optužbom “da ga je državnim novcem kupio ratni zločinac Pavelić”, te su ga kao “ratni plijen” uzeli i premjestili na druge lokacije.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Nismo mi nikakva “manjina”. Travnik je naš!

HF

Politički entitet Republika srpska nije Božja tvorevina

HF

NAJPRLJAVIJA ‘TAJNA’ BOŠNJAČKE VOJSKE – Prije 30 godina palo je Bugojno

hrvatski-fokus

Problem u BiH su islamski radikalisti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više