Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus manjih formata akrila Ranka Ajdinovića

Slikar se ponajprije okreće srednjim formatima u kombinaciji akrila s uljnim pastelom, grafitom i kolažom

 

Akademski slikar Ranko Ajdinović, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor složenog apstraktnog ciklusa iznimnog kolorizma, izlagač na brojnim izložbama, zanimljiva je i izazovna artistička pojava u aktualnoj produkciji.

Nedavno se je preselio u veliki atelijer koji mu omogućuje rad i na najvećim formatima kojima je toliko težio u proteklom razdoblju. No, događa se stanovito iznenađenje, slikar se ponajprije okreće manjim i srednjim formatima (30×40 cm, 40×50 cm, 40×40 cm, 50×70 cm) u kombinaciji akrila s uljnim pastelom, grafitom i kolažom.

Posebice se ističu slike koje imaju oslikani okvir što im daje svojevrsni 3 D učinak, dok su neke slike ponešto drugačije jer su rađene na juti, kaže autor.

Slike u ciklusu nose naizgled uobičajene nazive, no oni iznimno simbolični, Pogled s bedema, Kuća u šumi, Nebesko jato, Morski krajolik, Putovanje u tišinu, Novo jutro, Paralelni pejzaž…

Kolor je u novom ciklusu probuđeniji, jači, izrazitiji, pa i vatreniji u tvorbi razigranih formi uronjenih u volumen aktivnog, kontinuiranog gibanja.

Prisutnost energije i njezine neprestano komešanje stvara dodatnu ali i trajnu napetost u slikarevim kompozicijama, odmjeravanje moći neprekidna je stvarnost ovoga svijeta.

Ajdinović je ostvario snažan, žestok apstraktni ciklus, niz djela gdje svaka slika čini samosvojni svijet samo za sebe ali i istodobno logični dio veće cjeline imaginarnih motiva stopljenih u jedinstveni produkt.

Ajdinović je kroz godine vrijedna i predana rada izbrusio svoju slikarsku gestu u osebujni i karakteristični rukopis, stvarajući značajan likovni opus.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vapaj

hrvatski-fokus

Uzdah sreće

hrvatski-fokus

Virtualna izložba Nadje Moncheri

HF

Nagrada Petri Kovačić Pavlina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više