Hrvatski Fokus
Kultura

Grad Josipa Trostmanna

Snažan kolor na svakoj autorovoj slici ostavlja duboki trag, bogatstvo boja zaštitni je slikarev znak

 

U svom bogatom i kompleksnom opusu, osebujnog rukopisa i iznimnog nadahnuća, autor impresivnog ugleda, kreator niza zapaženih ciklusa, izlagač na brojnim samostalnim izložbama od od nedavno i dobitnik nagrade za životno djelo svoga grada, Dubrovnika, akademski slikar , Josip Trostmann, njeguje kontinuirano u svom slikarstvu više motiva, od krajobraza juga, Mediterana, preko Grada do cvjetnih kompozicija.

Ovoga puta progovorit ćemo o slikarevu vječnom motivu, motivu Grada, temama Dubrovnika.

Naravno, Trostmann je cijeli svoj život vezan za Dubrovnik, rođen je 1938. godine, polaznik je Večernje škole portreta Ive Dulčića, diplomirao je na zagrebačkoj ALU, prvu samostalnu imao je u Dubrovniku…..

Doista, Trostmann kontinuirano portretira Grad, bijele, ponosne, zidine koje se  izdižu iznad mora, naizgled su udaljeni, no more dodiruje Dubrovnik, promatrajući iz svoga atelijera vječnu igru kamena i vode. Grad se ogleda u moru, zrcale se njegove uspravne zidine, kule. Grad je živ, neuništiv, trajan, neumoran.

Istodobno Trostmann rado slika i skrivena dvorišta oplemenjena raznovrsnim stablima, cvijećem, utihu podneva, mir i tišinu ispod stoljetne arhitekture, znane i manje znane prostore življenja, svečani mir prostora, fragmente jerdinstvene i posebne, neusporedive i neponovljive.

Istaknimo i snažan kolor koji na svakoj Trostmannovoj slici ostavlja duboki trag, bogatstvo boja zaštitni je slikarev znak.

Trostmannovi ciklusi s motivom Dubrovnika, slikareva su posveta Gradu, duboko doživljeni motiv sa svim svojim aspektima, povijesnim, arhitektonskim, estetskim.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Vraća se slikarstvo, ‘instalacije’ pomalo uzmiču

HF

Zaklopi oči malena

HF

Ciklus Nove figuracije Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Novi ciklus apstrakcija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više