Hrvatski Fokus
Religija

Katedrala sv. Grgura Prosvjetitelja u Erevanu

Sagrađena 2001. godine u čast 1700. obljetnice proglašenja kršćanstva državnom religijom u Armeniji

 
 
Katedrala sv. Grgura Prosvjetitelja je najveća armenska saborna crkva u Erevanu. Sagrađena je 2001. godine u čast 1700-e obljetnice proglašenja kršćanstva državnom religijom u Armeniji, petnaest godina prije negoli je to učinio car Konstantin I. Veliki u rimskoj carevini (Sveti Grigor Lusavorič – prosvjetitelj Armenije).
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/01/KatedralaGrg.jpg
Katedrala je također mjesto za čuvanje relikvija sv. Grgura Prosvjetitelja koji su dovezeni iz Napulja. Poticaj za izgradnju katedrale pripada katolikosu svih Armenaca Gareginu I. (1932. – 1999.). Gradnja je počela 1997. god. uz blagoslov katolikosa Garegina I. Dobrotvori u izgradnji crkve su obitelji Manukjan, Nazarjan, Gevorgjan i E. Jernekjan.
 
Katedralni sklop se sastoji od triju crkava: crkve sv. kralja Trdata III. Aršakunija (287. – 330.), crkve sv. kraljice Ašhen (IV. st.) i katedrala s tisuću i sedamsto sjedala. Kralj Trdat i njegova supruga kraljica Ašhen su pomagali sv. Grguru Prosvjetitelju u širenju kršćanstva u Armeniji. Zvonik katedrale se ima više od trideset lukova. Na donjem su katu smještene dvorane za bogoslužje i doček.
Površina katedralnoga sklopa iznosi 3.822 m2, a visina od tla do križa je 54 m. Arhitekt katedrale je Stepan Kjurkčjan.
 

Artur Bagdasarov

Povezani članci

Strašna obmana protestantizma

HF

Cijeli niz mučenja i sakaćenja

HF

Danas kriza vrijednosti! A što sutra?

HF

SOLUS CATHOLICUS – Mentalitet inspiracije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...