Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Zelena energija iz rijeke Kupe

Jedna od najstarijih hrvatskih hidroelektrana

 
 
U srednjem toku rijeke Kupe nalaze se dva zanimljiva hidroenergetska objekta. Riječ je o HE Ozalj 1 i 2 i MHE Ilovac, važnim karikama u hrvatskom elektroenergetskom sustavu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/01/HE_Ozalj_1_dobio_Uporabnu_dozvolu.jpg
Hidroelektrana Ozalj zapravo se sastoji od dva odvojena postrojenja na dvije strane Kupe, pri čemu se HE Ozalj 1 nalazi na desnoj, a HE Ozalj 2 na lijevoj strani rijeke. Elektrane su izvedene kao protočne i pribranske s dnevnom akumulacijom, pri čemu snaga HE Ozalj 1 iznosi 3,54 MW, dok HE Ozalj 2 ima snagu 2,2 MW. Postrojenja koriste vode s oborinskog područja gornjeg i srednjeg toka rijeke Kupe površine oko 2190 km2.  
Izgradnjom brane visine 7,5 m i duljine 77 m na prirodnoj stepenici u koritu Kupe stvoreno je akumulacijsko jezero s najvišim radnim vodostajem na koti 120,63 m nad morem, ukupnim volumenom 1,4 milijuna m3 i korisnim volumenom 0,55 mil. m3. Brana je izvedena kao gravitacijska s preljevom po cijeloj duljini, izgrađena je od kamenih blokova povezanih cementnim mortom i ima četiri temeljna i dva muljna ispusta. Ukupni instalirani protok obje elektrane je 85 m3/s, od čega na HE Ozalj 1 otpada 3 x 17 m3/s, dok na  HE Ozalj 2 otpada 2 x 7 m3/s, a neto pad iznosi 9,2 m. 
 
Zanimljiva je činjenica da je HE Ozalj 1 ujedno i jedna od najstarijih hidroelektrana u Hrvatskoj koja još proizvodi električnu energiju u izvornom objektu otkako je puštena u rad 1908. godine pod nazivom 'Munjara grada Karlovca'. Njezina je strojarnica izgrađena u stilu neoromantizma i odličan je primjer industrijske arhitekture pa je još 2007. godine upisana u Registar kulturnih dobara. Sastoji se od tri proizvodne jedinice s Francisovim turbinama, od čega su dvije izgrađene još 1908., a preostala 1913. godine. Pola stoljeća kasnije, točnije 1952. godine, izgrađena je HE Ozalj 2 i sastoji se o dvije proizvodne jedinice s Kaplanovim turbinama.
 
Veza obje hidroelektrane i elektroenergetskog sustava ostvarena je preko 10/35 kV dalekovoda. Oba postrojenja organizacijski pripadaju grupi Glavne elektrane (GHE) Gojak, koju još čine HE Gojak i HE Lešće i dio su Proizvodnog područja Zapad HEP Proizvodnje, a proizvodnjom se upravlja u Centru proizvodnje Zapad.
 
Malo i praktično hidroenergetsko postrojenje
 
Nekoliko kilometara uzvodno od postrojenja HE Ozalj, u uskoj dolini srednjeg sliva Kupe nalazi se Mala hidroelektrana Ilovac ukupne snage 1,4 MW. Elektrana je puštena u pogon 2015. godine, izgradila ju je tvrtka Tekonet iz Zagreba i danas ima sklopljen ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije i povlašteni je proizvođač električne energije.
Postrojenje koristi prirodni pad vode na mjestu praga Zaluka, sastoji se od tri proizvodne jedinice pojedinačne snage 470 kW i prosječno proizvodi 6,75 GW h električne energije godišnje. Za proizvodnju električne energije služe tri sinkrona generatora nazivne snage 500 kV A, a postrojenje je predviđeno za paralelni rad s elektroenergetskom mrežom bez mogućnosti otočnog rada.
 

B. L., www.energetika-net.com

Povezani članci

Slatki problemi njemačkoga razvoja

HF

A+++ toplina doma? Moguće, uz ekološke sustave grijanja!

HF

CTT treba raditi istu stvar kao FSB

HF

Novi iskorak za hrvatski poslovni turizam

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...