Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Zelena energija iz rijeke Kupe

Jedna od najstarijih hrvatskih hidroelektrana

 
 
U srednjem toku rijeke Kupe nalaze se dva zanimljiva hidroenergetska objekta. Riječ je o HE Ozalj 1 i 2 i MHE Ilovac, važnim karikama u hrvatskom elektroenergetskom sustavu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/HE_Ozalj_1_dobio_Uporabnu_dozvolu.jpg
Hidroelektrana Ozalj zapravo se sastoji od dva odvojena postrojenja na dvije strane Kupe, pri čemu se HE Ozalj 1 nalazi na desnoj, a HE Ozalj 2 na lijevoj strani rijeke. Elektrane su izvedene kao protočne i pribranske s dnevnom akumulacijom, pri čemu snaga HE Ozalj 1 iznosi 3,54 MW, dok HE Ozalj 2 ima snagu 2,2 MW. Postrojenja koriste vode s oborinskog područja gornjeg i srednjeg toka rijeke Kupe površine oko 2190 km2.  
Izgradnjom brane visine 7,5 m i duljine 77 m na prirodnoj stepenici u koritu Kupe stvoreno je akumulacijsko jezero s najvišim radnim vodostajem na koti 120,63 m nad morem, ukupnim volumenom 1,4 milijuna m3 i korisnim volumenom 0,55 mil. m3. Brana je izvedena kao gravitacijska s preljevom po cijeloj duljini, izgrađena je od kamenih blokova povezanih cementnim mortom i ima četiri temeljna i dva muljna ispusta. Ukupni instalirani protok obje elektrane je 85 m3/s, od čega na HE Ozalj 1 otpada 3 x 17 m3/s, dok na  HE Ozalj 2 otpada 2 x 7 m3/s, a neto pad iznosi 9,2 m. 
 
Zanimljiva je činjenica da je HE Ozalj 1 ujedno i jedna od najstarijih hidroelektrana u Hrvatskoj koja još proizvodi električnu energiju u izvornom objektu otkako je puštena u rad 1908. godine pod nazivom 'Munjara grada Karlovca'. Njezina je strojarnica izgrađena u stilu neoromantizma i odličan je primjer industrijske arhitekture pa je još 2007. godine upisana u Registar kulturnih dobara. Sastoji se od tri proizvodne jedinice s Francisovim turbinama, od čega su dvije izgrađene još 1908., a preostala 1913. godine. Pola stoljeća kasnije, točnije 1952. godine, izgrađena je HE Ozalj 2 i sastoji se o dvije proizvodne jedinice s Kaplanovim turbinama.
 
Veza obje hidroelektrane i elektroenergetskog sustava ostvarena je preko 10/35 kV dalekovoda. Oba postrojenja organizacijski pripadaju grupi Glavne elektrane (GHE) Gojak, koju još čine HE Gojak i HE Lešće i dio su Proizvodnog područja Zapad HEP Proizvodnje, a proizvodnjom se upravlja u Centru proizvodnje Zapad.
 
Malo i praktično hidroenergetsko postrojenje
 
Nekoliko kilometara uzvodno od postrojenja HE Ozalj, u uskoj dolini srednjeg sliva Kupe nalazi se Mala hidroelektrana Ilovac ukupne snage 1,4 MW. Elektrana je puštena u pogon 2015. godine, izgradila ju je tvrtka Tekonet iz Zagreba i danas ima sklopljen ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije i povlašteni je proizvođač električne energije.
Postrojenje koristi prirodni pad vode na mjestu praga Zaluka, sastoji se od tri proizvodne jedinice pojedinačne snage 470 kW i prosječno proizvodi 6,75 GW h električne energije godišnje. Za proizvodnju električne energije služe tri sinkrona generatora nazivne snage 500 kV A, a postrojenje je predviđeno za paralelni rad s elektroenergetskom mrežom bez mogućnosti otočnog rada.
 

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Nova opasnost za hrvatsko gospodarstvo

HF

Razgovara se o refinanciranju za 2024. te raspetljavanju dioničarskog klupka

hrvatski-fokus

Izgledi su i dalje loši

HF

Pogon ribe u Muću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više