Hrvatski Fokus
Religija

Muslimanka iz Tuzle protiv križeva

"Zelena" ministrica pravosuđa okomila se na križeve u Austriji

 
 
Ministrica pravosuđa u Vladi Austrije iz redova “Zelenih” Alma Zadić, rođena u BiH, našla se na žestokom udaru austrijske javnosti zbog zalaganja za izbacivanje kršćanskih simbola iz javnosti. Ministrica Zadić se uključila u javnu raspravu o religijskim simbolima u javnim ustanovama, te je rekla da se zalaže za pristup prema državi bez religijskih simbola. Kako su religijski simboli u Austriji, u javnim ustanovama, uglavnom kršćanski, tako su brojni u tome prepoznali prikriveni islamizam koji se skriva iza “sekularizma” dok mu to odgovara. Odnosno, da ona nije “zelena” samo po ekološkoj orijentaciji, nego i inače.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/almazadic.jpg
Alma Zadić
 
Odmah su uslijedile reakcije Slobodarske stranke (FPO), odnosno njenog lider Norberta Hofera koji je poručio ministrici Zadić: ”Prste sebi s križa u javnim ustanovama. Ministrica sigurno cilja na naše križeve i u slučaju da OVP (Narodna partija) popusti koalicijskom partneru to ne obećava ništa dobro za budućnost”. Hofer je zatražio od vladajuće Narodne partije i kancelara Sebastiana Kurza da se jasno izjasne o “križu u učionicama, sudskim dvoranama i na planinskim vrhovima“. Križ nije samo vjerski simbol u Austriji nego i dio tradicije i kulture, pa je tako u susjednoj Bavarskoj križ u javnim ustanovama obvezan, iako je Njemačka nesporno sekularna država. Brojni će se sjetiti i da je veliki križ bio u sudnici u kojoj se sudilo udbašima Perkoviću i Mustaču. Također, u Njemačkoj je vjeronauk – osim u Berlinu – obvezan školski predmet. Kurz je prije nekoliko godina, dok je bio austrijski ministar vanjskih poslova i integracija govorio da “križevi u učionicama ne će biti dovedeni u pitanje zato što su križevi dio povijesti i kulture u Austriji“.
 
Alma Zadić je prva žena s imigrantskim podrijetlom koja je imenovana na ministarsku poziciju u Austriji, i naravno, prva Austrijanka podrijetlom iz Bosne i Hercegovina na ovako važnoj funkciji. Zadić, 35-godišnjakinja, rođena je u Tuzli a devedesetih je godina s roditeljima izbjegla u Austriju, gdje je završila školovanje. Nakon studija prava u Beču bila je na praksi u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, školovala se i u SAD-u, a onda i doktorirala u Austriji. Prvi je put izabrana u austrijski parlament 2017. godine, nakon čega se pridružila Zelenima. Kao odvjetnica bavila se zaštitom ljudskih prava, prenosi HMS.
 

Dnevnik.ba, https://www.dnevnik.ba/vijesti/ministrica-u-austriji-podrijetlom-iz-tuzle-zeli-izbaciti-krscanske-simbole-iz-javnosti-alma

Povezane objave

Poziv hijerarhiji na otpor

HF

Molitva na Kupi

HF

Tiha noć

HF

Obitelj, temeljna zajednica ljubavi i života

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više