Hrvatski Fokus

Pismo biskupa don Petra Čule koje je pronađeno u pismohrani franjevačkog samostana na Humcu

 
 
U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 24. broj glasila Stopama pobijenih koje donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Može ga se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature, kao i na kioscima diljem Herceg Bosne. Glavni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/sp-24.jpg
Na prvim stranicama glasila nalaze se vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Kao i obično, taj je rad bio plodonosan.
U rubrici Stratišta doneseno je izvješće fra Darinka Brkića, gvardijana na Humcu. O Provincijalatu u Mostaru piše o napadima angloameričkih zrakoplova na crkvu i samostan koji su teško oštećeni tom prilikom. Zahvaljuje Bogu da je sačuvao samostansku zajednicu od pogibije.
Fra Hadrijan Sivrić govori o svojemu »Križnom putu« i kako je izbjegao smrt zahvaljujući najvjerojatnije Moši Pijadi, uglednom jugokomunistu, koji se protivio da se ubije velika skupina svećenika u Mariboru jer bi to naštetilo ugledu samih jugokomunista. Nakon toga bili su zatvoreni u Savskoj u Zagrebu.
U četvrtom dijelu Krvavih godina, što potpisuje fra Ivo Sivrić, govori se o stanju u Hercegovini i o franjevcima za vrijeme Drugog svjetskog rata te kako su franjevci spašavali Srbe. Događalo se to u širokobriješkom kraju.
Rubrika Glas o mučeništvu navodi pismo biskupa don Petra Čule koje je pronađeno u pismohrani franjevačkog samostana na Humcu. Prosvjed je to na članak lista Sloboda pod naslovom »Još o svećenicima ustašama«.
Glas o znakovima sljedeća je rubrika koja donosi dva svjedočanstva o zadobivanju milosti po zagovoru »Širokobriških mučenika«. Ovaj put radi se o djeci.
»Pasići«, naslov je članka u rubrici Odjek u puku. Ante Kraljević ikavicom piše neka zapamćenja iz svoje mladosti.
 
Novi broj glasila stavlja nam pred oči i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2019. za uzrast odrasli. Na umjetnički i svjedočki način govore o pobijenim hercegovačkim franjevcima.
Fra Stanko Mabić piše o franjevcima i glazbenoj baštini crkve i samostana na Širokom Brijegu. Franjevce prikazuje kao glavne nositelje i predvoditelje glazbenih događanja od samog nastanka Širokog Brijega pa do 1945. i dalje.
Rubrika Povijesne okolnosti sastavljena je od svjedočenja jugokomuniste Bože Dubljevića pod naslovom Polog u pokretu. Između uobičajenog govora o ustrojavanju djelovanja tzv. narodnooslobodilačkog pokreta u Pologu spominje i neke franjevce.
Prijašnje brojeve glasila, u pdf obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju »Izdavaštvo«.

Ivana Karačić

Povezane objave

Dokumentarni film “In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri”

HF

Gradnja džamije na hrvatskoj zemlji u Travniku

HF

Opasnost od islamskog radikalizma

HF

Posvađali se “Hrvati” Razim i Anel…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više